Ali ja Husu

de YLE Areena

Ali Jahangiri on iranilaistaustainen stand up -koomikko. Abdirahim "Husu" Hussein on Somaliassa syntynyt yrittäjä ja tulkki, joka on toiminut mm. vaalitarkkailijana Somalimaan presidentinvaaleissa. Suorapuheinen kaksikko tarkastelee suomalaista yhteiskuntaa ja ilmiöitä maahanmuuttajien näkökulmasta. Sarja on päättynyt. Etnisten suhteiden neuvottelukunta on myöntänyt Vuoden asenteellisin mediateko 2014 -palkinnon Ali ja Husu -ohjelmalle. Ali ja Husu saivat Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan myöntämän Miehen työ 2016-palkinnon mieheyteen ja maahanmuuttajuuteen liitettyjen stereotypioiden purkamisesta.

Episodios

Ja tähän se loppuu.

por YLE Areena

Ali ja Husu -ohjelman viimeisessä osiossa herrat palaavat alkujuurilleen ja muistelevat ensimmäisiä lähetyksiä. He pohtivat myös kahdestaan millainen vaikutus heillä on ollut Suomen muuttuvassa mediakentässä. Tervetuloa kuuntelemaan tätä historiallista lähetystä!

YT-neuvottelut

por YLE Areena

Nyt toimitaan niin kuin muutkin, normaalit kuihtumisellaan olevat yhteisöt, eli järjestetään ennen viimeistä lähetystä suuret YT-neuvottelut. Vieraan, erään valtion omistaman valtakunnallisen logistiikkayrityksen YT-neuvottelurumbassa keittyneen, Joonas Korhosen kanssa, keskustellaan miten YT-neuvotteluissa selvitään ja mihin muuhun YT-menettlyä voi soveltaa?

SääntöSuomi

por YLE Areena

Nyt pistetään SääntöSuomi uuteen uskoon. Studiossa keskustellaan millainen Suomi olisi ilman turhia sääntöjä? Studiossa vieraiana käsikirjoittaja Yasir Gaily sekä toimitusjohtaja Mikael Jungner

Somalit Suomessa - miten menee?

por YLE Areena

Käsittelyssä rakastetuimman vähemmistön asemaa Suomessa. Ohjelmassa keskustellaan suomen somlialaiseten asemasta nyt ja tulevaisuudessa? Vieraina Helsingin kaupungin työntekijä Kadar Gelle, kasvatustieteen opiskelija Khadan Ahmed sekä bloggaaja Nimo Samatar.

Suomen tulevaisuus

por YLE Areena

Ali ja Husu keskustelevat Suomen tulevaisuudesta yhdessä vieraidensa kanssa Slava Khaled, Oskar Kouvalainen sekä Shaheryar Qasi. Studiossa pohditaan mm. millaisessa Suomessa asumme 15 vuoden päästä? Mitkä asiat askarruttavat nuorta sukupolvea sekä mitä vieraat ovat valmiita tekemään paremman Suomen puolesta?

Duunipaikan basgimmat työntekijät

por YLE Areena

Tänään paneudutaan piirteisiin, joista hyvä työntekijä tunnetaan sekä puhutaan virheistä, joista voi saada itselleen huonon tyontekijän maineen. Ohjelmassa laaditaan selkeä ohjeistus, jonka avulla uusi tulija voi varmistaa itselleen hyvän maineen. Vieraina henkilöstökonsultti Taija Stoat sekä yrittäjä Pezhman Ahmadi.

Mitä jos Trumpista pressa

por YLE Areena

Ali ja Husu vetävät maton Trumpin jalkojen alta tai ainakin peruukin hänen päästään. Miten hän on ylipäätään päässyt näin pitkälle poliittisessa totssa sekä millainen maailma olisi mikäli Trump valittaisiin USA:n presidentiksi? Vieraina studiossa Uutisraportin vetäjä sekä Hesarin toimittaja Tuomas Peltomäki sekä Hesarin ulkomaantoimituksen uutistuottaja Petja Pelli.

Mamusavisa

por YLE Areena

Vuorossa on Ali ja Husu:n suuri musavisa! Lähetyksessä käsitellään suomalaisen musiikin vaikutusta maahanmuuttaja nuoriin sekä testataan vieraiden tietämystä suomalaisesta musiikista. Vieraina studiossa Seksikäs Suklaa, Dosdela sekä Joonatan Pitkänen.

Mamuvankien sopeutuminen siviiliin

por YLE Areena

Tänään studiossa puhutaan elämästä vankilassa ja sen jälkeen. Millaisiin olosuhteisiin maahanmuuttajataustaiset vangit sopeutuvat vankilan jälkeen. Vieraina projektipäällikkö Timo Heikkonen Kriminaalihuollon tukisäätiöstä sekä entiset vangit Oleg ja Hamse.

Mamut ja suomalainen sosiaaliturva

por YLE Areena

Tänään Ali ja Husu pohtivat suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan vaikutusta maahanmuuttajiin. Passivoiko suomalainen sosiaaliturva vai luoko se mahdollisuudet parempaan elämään. Vieraina somalialainen yrittäjä Abdi Osman sekä Helsingin Vasemmistoliiton puheenjohtaja Hannah Mithiku.

Miten syntyi Tuntematon pakolainen

por YLE Areena

Ohjelmassa tänään käsitellään pakolaisten matkaa lähtömaista länteen, eli Eurooppaan. Kuulemme kuinka palkittu dokumentti Tuntematon pakolainen syntyi. Vieraina dokumentin tekijät ohjaaja Hamy Ramezan ja tekninen tuottaja Mikko Mäkitalo

Sisuradiolaiset Ruotsista kylässä

por YLE Areena

Tänään tutkitaan ulkosuomalaisen arkea kun studioon saapuvat Ruotsin Sisuradion humoristit, maamme tulevaisuus -ohjeman vetäjät, Lina Puranen sekä Maziar Farzin. Ohjelmassa käsitellään Ruotsissa asuviin suomalaisiin kohdistuvia stereotypioita sekä ennakkoluuloja

Miten erilaisissa kulttuureissa riidellään?

por YLE Areena

Käsittelyssä riitelemisen alkeet monikulttuurisesta näkökulmasta. Miten erilaisissa kulttuureissa riidellään sekä millaisista asioista konfliktit syntyvät? Lisäksi puhelinlangat studioon avataan monikulttuurisiin riitoihinsa kyllästyneille kansalaisille, jotka voivat hakea ratkaisua ongelmiinsa studiovierailta; parisuhdenneuvoja Hanna Kinnuselta, sekä naapurisovittelija Miriam Attiakselta.

Pakolaisbisnes

por YLE Areena

Ali ja Husu keskustelevat pakolaisbisneksestä. Onko Suomeen syntynyt uusi tapa ansaita rahaa pakolaisten tulon myötä? Onko tämä liiketoimi kannattava? Lähetyksessä vieraana Kaisa Härkisaari, maahanmuuttoviraston tiedottaja.

Mamut UMK:ssa

por YLE Areena

Ali ja Husu käsittelevät musiikin vaikutusta monikulttuurisessa perheessä. Vieraina UMK -kilpailijat Guzani Brothers sekä Sandhja. He kertovat asioista, jotka ovat vaikuttaneet heidän musiikkiinsa. Millaisia haasteita he ovat kokeneet bisneksessä ja mitä odottavat UMK:n ja mahdollisen Euroviisuedustuksen jälkeen?

Suuri rasistinen keskustelu täällä jälleen!

por YLE Areena

Alin ja Husun legendaariseksi muodostunut suuri rasistinen keskustelu on jälleen täällä. Moni asia on muuttunut sitten vuoden takaisen 3.0 keskustelun, mutta rasismi voi paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Lähetyksessä palkitaan studion leppoisin rasisti. Vieraina tällä kertaa kirjailija Antto Terras sekä Yle X3M:n toimittaja Janne Grönroos.

Ali ja Husu

por YLE Areena

Tulevana torstaina Ali ja Husu keskustelevat kansoista ilman valtiota. Näistä parhaiten ovat yleisön tiedossa palestiinalaiset ja kurdit lähi-idästä sekä skotit ja baskit euroopasta. Studiossa poikien kanssa teemasta keskustelemassa Welat Nehiri sekä Sadeq Elwani.

Pahimmat mokat mitä mamu voi Suomessa tehdä

por YLE Areena

Ali ja Husu käsittelevät ohjelmassaan mokaamista. Mitkä ovat maahanmuuttajin tekemät klassiset mokat. Johtuvatko nämä kulttuurista vai kommunikaatiokatkoista. Heidän vieraakseen saapuu Sanna Stellan.

Voiko suomalaisille rakkaimmat urheilulajit toimia mamuille väylänä suomalaisuuteen

por YLE Areena

Ali ja Husu pohtivat tulevassa ohjelmassaan urheilun merkitystä osana suomalaisuutta. Voiko urheilu toimia lääkkeenä integroitumiseen? Millaisia kokemuksia maahanmuuttajilla on suomalaisille merkityksellisistä lajeista, miten he fanittavat ja miten he keskustelevat lajeista työpaikallaan? Vieraana Juha "Perusvarma" Perälä.

Kansan oikeustaju

por YLE Areena

Onko kansa ottamassa oikeutta omiin käsiinsä vai onko kyseessä nopea reagointi tuntemattomaan. Entä miten yleisellä tasolla ylläpidetään kansan oikeustajua. Vieraana entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero

Valkoinen feminismi

por YLE Areena

Ali ja Husu aloittavat vuoden pohtimalla feminismin merkitystä vähemmistöjen näkökulmasta. Onko vähemmistöjen edustama feminismi samanlaista kuin valtavirtafeminismi? Voiko sovinisti olla feministi? Alin ja Husun vieraina rap-artisti Linda-Maria Roine alias Mercedes Bentso sekä vasemmistoaktiivi Abulena Demiri.

Vuoden parhaimmat uutiset

por YLE Areena

Vuoden uutiset Alin ja Husun silppurissa. Tulitukea antaa kirjailija Paula Noronen.

Etnisyys ei ole syy siihen käytätkö väkivaltaa vai et

por YLE Areena

Maahanmuuttajaoppilaiden seksuaalikasvatus. Kun kulttuurit ja uskomukset törmäävät biologian tai terveystiedon tunnilla. Vieraina kulttuurituottaja Renaz Ebrahimi sekä biologian ja terveystiedon opettaja Leena Jämsen.

Pakolaisen matka

por YLE Areena

Reissusta palannut Ali kertoo, miltä tuntui matkustaa kolme viikkoa pakolaisvirran mukana Kreikasta Suomeen. Husu ja Kurdistaniasta paennut Welat Nehri muistelevat omia pakomatkojaan.

Kuka on firman pikkujouluissa Tölkki ja kuka Makkara?

por YLE Areena

Tässä pikkujouluohjelmassa selviää ihan kaikki: mitä päälle, koska kotiin vaiko jatkoille, miten toimia lähentelijän kanssa, voiko toimitusjohtajaa lyödä. Alin ja Husun vieraana Bimbo Oy:stä Alina Välimäki ja Sointu Borg. Ja millaisia pikkujoulujuhlioita ovat tyypit nimeltä Tölkki ja Makkara?

Joillakin on kotona vitsikirjoja, meillä oli satuja Leninistä

por YLE Areena

Alin ja Husun kanssa kirjoista, jotka ovat muuttaneet itse kunkin elämää, keskustelevat kirjailijat Elina Hirvonen ja Alexandra Salmela.  Alexandra Salmelalla kotona olleet kirjat olivat satuja ja tarinoita Leninistä. Hurjimmat tarinat ovat aina kirjojen tarinoita uskomattomampia. (Ensilähetys 12.11.2015)

Studiossa neljä isää

por YLE Areena

Tänään puhutaan tulevan Isänpäivän innoittamana isyydestä. Millaisia isiä haluamme olla, mitä oppeja saimme isiltämme  ja mitä oppeja annamme omille lapsillemme? Alin ja Husun kanssa studiossa kaksi muutakin isää, stand-up koomikot  Risto K Järvinen ja Aatu Raitala.

Kuolema eri kulttuureissa

por YLE Areena

Ali ja Husu käsittelevät pyhäinpäivän lähestyessä kuolemaa eri kulttuureissa. Miten he itse suhtautuvat kuolemaan ja mitä käytäntöjä sekä prosesseja liitttyy kuolemaan heillä ja muissa kulttuureissa. Vieraana viihdeartisti Tino Singh sekä ateisti Anni Lehtikunnas

Rakkauspuhetta

por YLE Areena

Vihapuheiden tilalle tarvitaan enemmän rakkauspuhetta. Miten se onnistuu? Onko vihapuhuja vain lämmön ja läheisyyden tarpeessa? Voiko kriittiset asiat sanoa myös asiallisesti? Ali ja Husu täyttivät radioaallot rakkaudella ja laittoivat vihapuheet rakkausgeneraattoriin. Apuna toimi rakkaustohtori Emilia Vuorisalmi. Toimittajina Ali Jahangiri ja Abdirahim "Husu" Hussein.

Miten mamu saadaan duuniin?

por YLE Areena

MIllaista on hakea töitä Suomesta? Mitä haasteita maahanmuuttajatausta tuo työnhakuun? Miten mamut saadaan töihin? Onko mamusta muuhun kuin pizzan paistoon? Vieraina Spektr-lehden päätoimittaja Eilina Gusatinsky ja liikkeenjohdon konsultti Martin-Èric Racine. Toimittajina Ali Jahangiri ja Abdirahim "Husu" Hussein.

Hyttynen voi olla uudelleensyntynyt mummoni, ei sitä saa tappaa ja muita kulttuurisia eroja

por YLE Areena

Millaisia tapoja noudatetaan eri kulttuurien kodeissa? Tiesitkö, ettei Iranissa saa istua maassa jalat suorana, mikäli tilassa on vanhempi henkilö? Entä, mitä viet romanikotiin tuliaisiksi kun menet ensimmäistä kertaa kyläilemään? Vieraina suorassa lähetyksessä ovat Maria Friman ja Susani Mahadura.

Minkä takia Raamattu määrittää politiikkaa?

por YLE Areena

Sunnuntaina soivat kirkonkellot ja perjantaisin moskeijan rukouskutsu, miten tähän pitäisi suhtautua? Minkä takia Raamattu määrittää politiikkaa? Mitä uskonnon nimissä saa tehdä? Saako kouluissa laulaa vielä suvivirttä kun muslimien määrä lisääntyy? Miksi uskonto kieltää homoliitot? Onko jotain nykyelämän osa-aluetta, johon Raamattu ei anna ohjeita? Muun muassa näitä kinkkisiä asioita pohdittiin. Vieraina olivat kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) sekä uskonnoton toimittaja Matti H. Virtanen. Toimittajina Ali Jahangiri ja Abdirahim "Husu" Hussein.

Ali ja Husu

por YLE Areena

Miten mamut bailaavat? Onko heillä oma skenensä vai kelpaa mikä vain yökerho? Vieraina BB:stä tuttu bilehile Farbod Mehrakhani ja klubi-isäntä Jonathan Fanta. Toimittajina Ali Jahangiri ja Abdirahim "Husu" Hussein.

Maahanmuuttajat koulussa

por YLE Areena

Montako maahanmuuttajaa mahtuu yhteen kouluun? Kuinka paljon on liikaa? Onko koulushoppailusta hyötyä vai haittaa? "Suomessa tavoitteena on, että jokainen koulu on hyvä koulu", sanoo vieraana opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Anssi Pirttijärvi. Mukana keskustelussa oli myös laaja-alainen erityisopettaja Niina Halonen-Malliarakis Vesalan yläasteelta. "Lähikoulussa pitäis olla se kaikki hyvä, mitä vanhemmat lapsilleen haluavat." Toimittajina Ali Jahangiri ja Abdirahim "Husu" Hussein.

Karjalanpaisti kohtaa etnosafkan

por YLE Areena

He myyvät meille pizzat ja kebabit, mutta mitä he itse syövät? Ali ja Husu sukeltavat maahanmuuttajien ruokakulttuuriin. Mitä mausteita eri kulttuurit käyttävät ja miten tämä on vaikuttanut suomalaisten makutottumuksiin? Mitä mamu miettii ABC-Suomesta, eineksistä ja täkäläisistä perinneruuista? Maistuvatko mustamakkara, kalakukko tai karjalanpiirakka vieraillemme? Vieraina olivat ravintoloitsijat Zeev Alter ja Ahmet Deniz ja Nadja Hellsten. Toimittajina Ali Jahangiri ja Abdirahim "Husu" Hussein.