Arkiv: Lantz i P1 och P4

de Arkiv: Lantz i P1 och P4

Från 2010. Radioprofilen Annika Lantz bjuder på ett brett spektrum av gäster och en verklighet filtrerad av programledaren själv. Ansvarig utgivare: Christina Gustafsson

Episodios

Sist med det senaste med Annika Lantz 2011-01-14 kl. 17.00

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Här kommer en kort nyhetshälsning från Annika Lantz som passade på att spela in några viktiga telegram när hon fick studiotid i radiohuset. Den 5 februari kl 14:30 är det premiär för Sist med det senaste i P4 med Annika Lantz där hon sammanfattar nyhetsveckan som gått.

Tjejer som idrottar - inget för DN och SvD.

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

- Ni har valt fel månad, sa Dagens Nyheters sportchef Nils Palmgren i höstas, när vi redovisade vår undersökning av hur mycket kvinnor får synas på bild på sportsidorna i ett antal dagstidningar. - Ta en annan månad! sa Nils. Ta maj! Vi gör ibland som vi blir tillsagda - vi mätte i maj. Resultatet: Svenska Dagbladets sportsidor: 88% bilder av män - 12 % bilder av kvinnor. Dagens Nyheters sportsidor: 90 % bilder av män - 10 % bilder av kvinnor. Vare sig DN:s chefredaktör Gunilla Herlitz eller blivande sportchefen Göran Löwgren vill kommentera resultatet. Men SvD:s chefredaktör Lena K Samuelsson hör du i dagens sändning. Bisittare: Anders G Carlsson.

Från Franska Öppna till Grand Finale med Lantz

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Det bidde ju inget direktsänt Lantz i P4 förra veckan, eftersom tennisstjärnan Robin Söderling valde just vår sändningstid för att spöa skiten ur Tomas Berdych i Franska Öppna Mästerskapen.

Men det som hände i studio 8 under pågående match var helt enkelt för underbart för att vi ska kunna undanhålla det för er, kära lyssnare. Därför bjuder vi nu på en bandning av den musikaliska och journalistiska vårfest som ni gick miste om. Den musikjournalistiska pionjärgärning vi kallar "Veckans låt" hade alltså lagts ut på entreprenad till en hop begåvade musiker, som kom till Radiohuset och försatte hela kåken i självsvängning. Hör t ex Hägga and the thieves from North tolka "Ingen svarar i Port-au-Prince", hör AK von Malmborg sjunga "Sorgesång över Västerlandet", missa inte Håkan Lidbos version av låten "Tobias Krantz" medan självaste högskoleministern Tobias Krantz själv sitter i studion, och förälska dig i Teddy Sixfingers and his Orchestras egensinniga "30 centimeter". Välkommen till en storslagen Grand Finale av Lantz i P4:s vårsäsong. Övriga gäster är artisten Eva Dahlgren, SJ:s styrelseordförande Ulf Adelsohn, Sydsvenskans sportchef Anja Gatu och författaren Göran Lundin. Bisittare är förstås Världens bästa Anders G Carlsson.

Billgren i P1 20100608 1503 2010-06-08 kl. 16.00

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Varför säger vi arkitektritade hus och varmblodiga hästar? Och är det inte dags för en ordbytardag i EU där alla länder lämnar tillbaka sina låneord? Det är något av det som konstnären Ernst Billgren tar upp när han agerar talkshowvärd i P1 idag. Gäster är arkitekten Gert Wingårdh, artisten Caroline af Ugglas och språkprofessorn Gunlög Josefsson. Vid sin sida har han skådespelaren Aksel Morisse.

Stenberg i P1 20100607 1503 2010-06-07 kl. 16.00

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Författaren Birgitta Stenberg gör debut som talkshowvärd idag istället för Annika Lantz. En stor del av sin tid tillbringar Birgitta på västkusten, och programmet sänds från Göteborg. Därför tycker hon att det också passar ypperligt att prata kustfiske med yrkesfiskaren Viking Bengtsson. Jan Magnusson medverkar för att skärskåda metamorfostiden och journalisten och författaren Åsa Mattson gör ett inpass.

Kom, kom, kom och lyssna på Veckans Låt - livefestival Fredag 4/6

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Kom och lyssna på massor av livemusik i fredagens Lantz i P4. Vi har lagt ut våra egna Veckans Låtar på entreprenad, och artister som AK von Malmborg, bandet Hägga and the thieves from North och Teddy Sixfingers and his Orchestra kommer till studion med rykande färska nytolkningar av låtar som "Rutavdrag - Rotavdrag", "En miljard kondomer" och "Ingen svarar i Port-au-Prince". Du är alltså välkommen till vår direktsändning i Radiohuset, Oxenstiernsgatan 20, Gärdet, Stockholm. Maila ditt namn till lantz@sr.se om du kommer, och var på plats vid receptionen kl 13.00 på fredag. Vi längtar!

Bort med blocken - in med livssynen i politiken.

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Är det viktigare att dela upp politiker i de som är positiva och de som är negativa, istället för traditionell blockpolitik med epiteten vänster och höger? Det hävdar i alla fall Mikael Jungner som är nyvald partisekreterare för socialdemokraterna SDP i Finland. Är detta nya sätt att skära brödet på, något vi kommer att möta i valdebatterna i Sverige, månne? Dessutom gör vi en enkät med Ekoreportern Anna-Karin Ivarsson som idag gjort ett inslag om den utbredda "enkättröttheten" i landet. Drabbas hon själv av formulärfrossa. Ja, nej eller vet ej? Bisittare är Jonatan Unge.

Är du beredd på katastrofen, lille vän?

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

"Krisberedskap" är ju nåt som snart var och varannan institution har, åtminstone på pappret. Så varför har inte denna insikt nått oljebolagens ledningsgrupper? Eller, för den delen, EU-ländernas finansministrar? Eller finansmarknadens aktörer? Vad finns det i dagsläget för branscher som fortfarande saknar en krisberedskap när "worst case scenario" blir verklighet? Riskanalytiker Fredrik Johansson guidar. Nyligen överlämnades "Folkets" gåva till det blivande brudparet ni-vet-vilket: en glasservis i 1000 delar. Men allvarligt talat - behöver ett hushåll verkligen så många glas? Hinner man dricka ur alla? Och vilka typer av glas rör det sig om? Lantz reder ut. Och så kommer Rapports chef Morgan Olofsson förbi och förklarar vilken språkpolicy som ligger bakom att ordet "promiskuitet" översätts i direktsändning, medan tittaren förväntas vara fullt medveten om betydelsen av en ekonomisk term som "nakenblankning". Bisittare är den kände trombonisten Anders G Carlsson.

Lantz tar pulsen på Helsingfors.

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

När övriga journalistkåren bevakar Melodifestivalen i Oslo åker Lantz till vårt östra grannland, Finland. Våra kollegor på Radio X3M i Finland vann ju i våras det nordiska mästerkapen i effektivt radioberättande. Priset? - En sändning av Lantz i P4. I Fredagens program möter du Isa Mårtensson som bisittare. Till vardags är hon programledare för Jouren och Sex & sånt i Radio X3M. Kristina Wheeler kommer och spelar live i den lilla sturion i Radio X3M:s lokaler, och så medverkar Jeanette Björkqvist, journalist på Hufvudstadsbladet som en kulturell guide. I programmet möter du också skådespelaren Mats Långbacka, känd bland annat för roller i Coq Rouge och Rederiet, som Annika Lantz har en speciell relation till.

Ballongförbud i bussen?

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Efter förra veckans kartläggning av partiledarnas förhållande till ballonger följer vi upp det hela genom ett samtal med lokaltrafiken i Stockkholm. Hur ställer sig transportföretaget till heliumballonger i de allmänna färdmedlen? Kvinnopräster, samkönade äktenskap och faderns rätt att lämna över bruden till brudgummen. Med tanke på att kronprinsessan Victoria låter sig föras fram till altaret av Kungen, med svenska kyrkans goda minne, finns det någonting som den inte kan tänkas kompromissa kring? Bisittare är Jonatan Unge

Lantz om den dyra nöden.

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Det gatukissas i stor skala, och fler än någonsin bötfälls också för detta. Men är det föroreningen som bestraffas, eller det förargelseväckande med dådet när någon visar sitt kön offentligt? Kan man på något sätt kissa i det fria på ett sätt som inte bryter mot lagen? Hertiginnan av York, Sarah Ferguson försökte sälja kontakter med brittiska kungahuset för 5,6 miljoner kronor. Vad är ett nätverk värt nu förtiden? Bisittare är Anders G Carlsson.

Lisa hos Lantz.

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

När journalister möter kungligheter reagerar de som jägare som möter en björn - de drabbas av någon slags yrkesmässig storskälva. I dagens program reder Annika ut vad björnfrossa är och hur man botar den. Kanske blir det hovjournalistikens räddning. Greklands ekonomiska moras och den sviktande bostadsmarknaden i Stockholm. Så här dagarna innan lön undrar man varför det ska vara så svårt att få debit och kredit att vara i jämnvikt, och därför undrar Annika Lantz - När blev ekonomi så svårt? Dessutom kommer sångerskan Lisa Nilsson och sjunger. Annika undrar vad norska oljepengar har betytt för hennes karriär. Bisittare är Jonatan Unge

Hovreporter eller hovsam journalist?

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Får vi den hovjournalistik vi förtjänar? Och varför är det så svårt att få svar på rätt enkla faktafrågor från kungafamiljens presstjänst? Kristina Widestedt är medieforskare och har studerat den kungliga rapporteringen ur ett historiskt perspektiv. Var det bättre förr? När askan i luften möter oljan i havet, ger det upphov till en ny substans, kanske till och med ett nytt grundämne? När senast upptäcktes en dylik materia? Lantz reder ut. Bisittare är Jonatan Unge

Flakmoppens resa utomlands.

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

John Ajvide Lindqvist gör succé med sin litteratur i världen men det har inte gått att översätta ordet flakmoppe. Vi sätter spotlighten på detta fordon och dess internationella kontext. Kungen ska betala 10 miljoner ur egen ficka för kronprinsessan Victorias bröllop. Men vad är det för pengar som ligger i Carl Gustafs byxa? Kungens apanage kommer ju från skatteintäkter, eller kungens pengar som han satsar på festen resultatet av flitigt spelande på hästar? Bisittare är Anders G Carlsson

Den politiska hunden - hot eller möjlighet

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Efter Rondellhunden fick vi så Rebellhunden, spridd från otaliga bilder från kravallernas Aten, och snart uppnådde den Lassie-status i bloggosfären. Men allvarligt talat - hur långt kan man dressera en hund på politikens område? Kan den lukta sig vem som är sosse och vem som är folkpartist? Kan den avläsa om en politisk motståndare är osäker, och vilken roll kan hunden spela i ett läge där det är viktigt att alla följer partipiskan? Dessutom undersöker vi värmen och kylan i språket - vad betyder ordet "iskall" nuförtiden? Är det att man helt saknar nerver och kan utföra något med precision, eller betyder det att man är avfärdad, "på väg in i frysen"? Och är "het" alltid ett positivt värdeladdat ord? Språktidningens Maria Arnstad har laddat språktermostaten. Dagens bisittare är Jonathan Unge.

Är en dålig recension mer effektiv än ett bokbål?

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Vetlandapredikanten Holger Nilsson berättade i en närradiosändning att han ville bränna Jonas Gardells böcker på bål. Genast far associationerna till nazisternas bokbål av judisk litteratur, men Holger Nilsson hävdar att det inte är så man ska tänka:"-Jag är uppenbarligen mer insatt i teologi än i historia", säger han till Dagen.se och hänvisar till Apostlagärningarna.Men vi undrar helt enkelt om det inte finns mer effetkiva sätt att sänka en boks innehåll än ett bokbål. Vad sägs om en dålig recension?P1:s "Bokcirkeln" leds av Marie Lundström, och ger oss exempel på recensioner som har dödat böcker.(Sen undrar vi också varför svenska fundamentalister är så arga, men det är en fråga som får anstå) Vi funderar också kring oljeläckan i Mexikanska gulfen, och den "sorts jättelika tratt" man försöker placera över läckan. Vad är det för "sorts" jättelik tratt all media rapporterar om. Varför är man så oprecis? Vi pratar med Christoffer Wallgren, som är regionchef i Europa för Lamor, och det närmaste en expert man kan komma på ämnet. Dessutom måste vi ju prata om de 720 miljarder euro som ska finnas till hands för krisande euro-länder. Var kommer pengarna ifrån? Sidekick är Anders G Carlsson.

Lantz Podbonus 2010-05-07 2010-05-07 kl. 16.00

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Vad hände med den europeiska moralen, när den grekiska regeringen ljög sina EU-kamrater rakt i ansiktet? EU-kännaren och DN:s ledarskribent Annika Ström Melin hjälper oss att reda ut. Missa inte heller "Brittisk politiker eller anglosaxisk komedi?", och "Burka eller Pumps i Bikinireklam?". Bisittare är, förstås, Anders G Carlsson.

Lantz i P4 20100507 2010-05-07 kl. 13.05

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Ny skiva, tillbaks från de döda och bortglömda. Nu i vår vackra studio. De forna världsstjärnorna Baxter spelar live och pratar artistimage med Annika. Vi kanske inte kommer att prata om Madonna. Vi tittar också på banken Nordeas miljöarbete, eftersom vi har noterat att man får en uppfodrande text när man vill ha ett kvitto från sitt bankomatuttag: "Tänk på miljön". Informationschefen på Nordea, Helena Östman svarar på frågor. Vi kommer inte att fråga henne om Greklandskrisen, alltså. Annika har också blivit inbjuden till Historiska Museets nya stora satsning "Sveriges Historia", en utställning om de senaste 1000 åren i landets historia. Utställningen invigs av H.M Konungen, och med tanke på Hovets felskickade inbjudningar till de kommande bröllopet undrar vi helt enkelt om den här inbjudan verkligen har kommit rätt. Det finns ju en annan kändis som heter Annika Lantz också. På inbjudan kan man också läsa att klädsel är vårfin, kavaj eller varför inte historisk klädsel. Och Annika s

Lantz letar ledare

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Okej, vi hann inte ta upp jakten på framtidens ledare igår, så vi gör ett nytt försök idag när vi ringer upp Magdalena Bexell, forskare och statsvetare vid Lunds Universitet. Hon får förklara om det behövs en ny typ av ideologisk härförare i vår nya sköna (?) globaliserade värld? Tre samfund ska enas. En gemensam kyrka mellan missionskyrkliga, baptister och metodister. Nu söks den som ska leda detta och högst på önskelistan står "en profetisk entreprenör". Per Rydwik leder styrelsearbetet i denna process och idag ringer Annika Lantz upp honom bara för att det inte går att låta bli... Dagen till ära sitter en ny bisittare vid Lantz sida i P1. Jonatan Unge är komiker och medverkar i Tankesmedjan i P3. Idag slår han sig ner bredvid Annika i studio 7.

Lantz - Omodern eller retro?

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

De tekniska landvinningarna avlöser varandra i allt snabbare tempo. Men på samma sätt som nya produkter ploppar upp, väljer vissa personer att återgå till det gamla. Vinylspelaren är ett faktum precis som matlagning över öppen eld. När ser man en retrotrend, och när är något bara gammalt? Teknikfreaket Karin Adelsköld ger svar varför fler och fler vågar vägra Powerpoint. Sedan kanske det handlar om huruvuda Akropolis möjligtvis kan säljas på en konkursutförsäljning eller om det behövs ett nytt internationellt ledarskap som kan jämka mellan tredje världens vilja att få en dräglig levnadsstandard och västvärldens I-landsproblematik. Bisittare är Anders G Carlsson

Lantz podbonus 20100430 2010-04-30 kl. 16.00

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Lite extramaterial från lantz. Nativitet och schlager bland annat, samt en liten frågesport.

Lantz i P4 20100430 2010-04-30 kl. 13.05

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Varför sjunger Anna von Hausswolff så mycket om döden? Varför hade inte Thomas Östros kontakt med sitt omdöme när Toblerone-fajten bröt ut i veckan? Vad anser Sverigedemokraterna om att en av deras förtroendevalda hävdar att inga barn i världshistorien har förföljts sen Herodes tid? Hur fungerar psykkriget när världens toppspelare i schack möts? Hur hanterar Försäkringskassans anställda att man får ta så mycket skit? Och borde man införa dumstrut i EU-parlamentet? En späckad Fredag med världens bästa Annika Lantz. Bisittare är Anders G Carlsson

Lantz i P1 2010-04-27 2010-04-27 kl. 16.00

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Vad är värst: Att det finns intelligent liv i rymden som vi aldrig kommer att få kontakt med, eller att vi faktiskt är helt ensamma i det interstellära mörkret? Vi pratar med Bengt Gustavsson, professor i teoretisk astrofysik vid Uppsala Universitet. Vi pratar också med Karin Långström Vinge, präst i Skövde, om Bergman, Diktionen och Döden, och vi bjuder på ett danskt drottnings-quiz. Bisittare är Roger Wilson.

Lantz i P1 20100426 2010-04-26 kl. 15.03

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Hur uttalas Nick Clegg egentligen? Och kan det finnas ett speciellt arvsanlag för ilska? Och känner en socialist igen en annan på generna? Hör Göran Greider, Paul Lichtenstein och Ida Vikström i rafflande samtal. Programledare är ju som alltid Annika Lantz, och vid hennes sida finner vi Anders G Carlsson.

Lantz Podbonus 2010-04-23 kl. 15.00

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Annika Lantz bjuder på tävlingsextra i bonusmaterialet. Bland annat ett kungaquiz och tävlingen "Börs-VD eller skådespelare?".

Lantz i P4 20100423 2010-04-23 kl. 13.00

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

I tisdags blev Freje Ryden, från bandet PS intervjuad av våra kollegor på P1 Morgon. Bandet PS har nämligen skrivit en låt om att han dödade Fredrik Reinfeldt igår. Freje säger att det var "en kul grej", den där låten. Och på redaktionen hamnade vi i ett skyttegravskrig. Vissa hatar uttrycket, tycker att det är för belastat från tidigare då tjejer som vek ut sig i Slitz eller Café gjorde det som just "en kul grej". Från andra håll i korridoren har vi hört att göra "en kul grej", det är att göra något som man inte riktigt står för. På andra sidan skyttegraven har en ensam person fajtats, för en upprättelse av uttrycket, för ett tillbakatagande av uttrycket. Så vår huvudfråga under dagens sändning är "Vad är en kul grej"? Ur olika aspekter tittar vi på uttrycket, vi översätter det till isländska, arabiska, hebreiska, vi pratar med Petra Mede och Ernst Billgren. Dessutom får vi livemusik från Sarah Riedel, som har med sig en egen liten stråkkvartett som backar upp hennes liveframträdande

Lantz analyserar Loranga och Masarins plötsliga död

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

En mystisk installation väcker uppmärksamhet i Norrköping. I en rondell framför Försäkringskassan har någon skapat fyra gravar. På de vitmålade korsen står namnen Loranga, Masarin, Dartanjang och tjuven Gustav - Fyra karaktärer ur Barbro Lindgrens barnböcker. Ett inlägg i socialförsäkringsdebatten, eller en åsiktsyttring kring kulturstöd som ska öronmärkas åt litteratur för de små? Annika Lantz undersöker detta tillsammans med Anders Karnell, tidigare programledare på Arty i SVT och Nöjesguidens konstkritiker. Vi tar även ett grepp på den profetiska journalistiken - blir det som man skriver? Ester Pollack, medieforskare på JMK ger svar huruvida vulkanaskan verkligen skingras om en av Sveriges största dagstidningar påstår det. Vi passar även på att en gång för alla klargöra hur man uttalar namnet på den där vulkanen. Tinna Halmgrimsdottir är bördig från Island och tillika förskolepedagog - en perfekt kombo för dylikt utredande. Vad är det som gör att Danmarks kronprins Frederik "går genom tv-rutan"? Frågan uppkom under gårdagens avsnitt av SVT:s Det kungliga bröllopet. Är han månne Fredrik Skavlan och Martin Timells hemliga kärleksbarn? Svaret kommer med största sannorlikhet inte i Lantz i P1, men vi tyckte att likheten var för slående för att vi skulle låta bli att publicera detta montage här på hemsidan. Bisittare är Roger Wilson.

Alla är "outside the box" - men vem är det då som är kvar där inne?

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

I Storbritannien har man kunnat svara på en enkät om hur kommunikationen mellan konstverk och mottagare fungerar. Och vi på Lantz-redaktionen blev så inspirerade av den, därför lägger vi upp en exakt likadan enkät på några av våra inslag som du kan svara på under tiden som du lyssnar på programmet. Så tryck och hjälp oss veta var vi står! AProgrammet kommer att börja med att Annika och bisittaren Anders G Carlsson funderar lite kring några aktuella händelser. Vad tycker du om Anders G Carlsson berättelser om att vara strandsatt i Tyskland? BOch så tänker vi lite på att Rysslands president Dmitrij Anatoljevitj Medvedev trotsade flygförbudet i helgen för att flyga till begravningen av Polens president Lech Kaczynski. Vad betyder det? Ser ryssarna de andra av världens ledare som sissys? Vår rysslandskorrespondent Fredrik Wadström hjälper oss med en utblick. CSom feminist känner man alltid ett visst utanförskap, att man är en underdog som slåss mot något större. Men när man läser vissa artiklars kommentarsfält inser man något annat: Dom som tycker precis tvärsemot, och som skriver saker som "i PK-Sverige får man inte säga någonting, längre", eller "PK-feminist-maffian censurerar en riktig mans åsikter" anser sig, av kommentarerna att döma, också vara underdog. Dom verkar också tycka sig vara en David som slåss mot Goliat. Men vem är det då som inte är utanför, utan inne? Vi pratar med Klas Hyllander, som är generalsekreterare för organisationen "Män För Jämställdhet" - och han ska också hjälpa oss slutligen avsluta vårt veckolånga samtal om jämlikhetsglosor. Sidekick är den tidigare askmolns-strandsatte Anders G Carlsson.

Lantz extramaterial 2010-0416 2010-04-16 kl. 16.00

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

En extragratifikation från Lantzredaktionen. Bland annat en komparativ budgetdebattstudie och en jämförelse mellan Thomas Bodström och Erik Haag.

Lantz i P4 20100416 2010-04-16 kl. 13.00

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Människor som i grunden vill säga något fint, som vill vara snälla, som försöker så gott dom kan - men saknar franskan, eller tyskan, eller rent av japanskan. Hur ska dom då göra det på franska, tyska eller japanska? Om man vill kan man alltid försöka lära sig språket - det blir lättare att vara snäll då. Därför sätter vi ihop, med början idag, ett litet ovärderligt häfte med jämställdhetens grammatik. Det är hit programledaren Anders S Nilsson kan vända sig när han är dåligt förberedd, eller känner sig stressad, för att se att man inte kan säga "Kul att du har något att göra" till en hårt ideellt arbetande människa utan pitt. Till hjälp för att få de första glosorna vänder vi oss till Klas Hyllander, generalsekreterare för organisationen Män För Jämställdhet. Vi får också världens bästa musikaliska framträdande från debuterande Sofie Livebrant, som vill kalla sig kompostör. De senaste två åren har Sofie turnerat land och rike runt som gästartist och musiker med Sofia Karlsson. Me

Lantz alternativa budgetdebatt

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

I morgon avslöjas vårbudgeten som finansminister Anders Borg lägger fram. Som vanligt innebär den pengapåsar i olika storlekar till olika ändamål, och under dagen debatteras regeringens pengafördelning i riksdagen. Redan idag skapar Annika Lantz en egen budgetdebatt mellan två intresseorganisationer. Vad händer om internet kraschar, och hur får vi reda på det när fler och fler använder webbtelefoni och hittar mobilnummer via sökmotorer? Vi undrar hur Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps krisplan ser ut. Bisittare är Anders G Carlsson

Kilklack - det nya kärnvapenhotet?

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Under kärnvapenmötet i Washington mötte den Ukrainska delegaten Anna German USA:S presiden Barack Obama i kilklack. Denna skoform är en modemässig vattendelare, och frågan är nu om mötet höjer statusen för kilklacken eller om den sänker förtroendet för själva samlingen. Dragshowstjärnan Christer Lindarw gör en politisk analys. Är jämställdhet ett språk man måste lära sig tala, och i sådana fall, vilka glosor ska man börja med?Klas Hyllander, generalsekreterare för organisationen Män För Jämställdhet hjälper Annika. Idag presenterade Mona Sahlin (S) sitt "Vallokomotiv". Vi kollar med en tågexperten Henrik Reuterdahl hur man får ett dylikt ekipage att rulla på, utan att spåra ur. Bisittare är Anders G Carlsson.

Enhörning gästprogramleder Lantz i P4

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Pontus Enhörning ersätter Annika Lantz denna vecka, och med sig har han tagit med sig Jörgen Lötgård som sidekick. Tillsammans analyserar de veckan som gått. Nordkoreas ledare Kim Jong-Il framhålls som en inspiratör för fashionistas världen över. Patrik Steorn analyserar hur diktatorer skapat genklang på catwalken. Vitt vin och räkor, kyckling på fredag eller Tex Mex Bonansa? Fredagsmyset har tagit sig olika uttryck genom årtiondena. Mathistorikern Edward Blom kommer förbi och hjälper Pontus att ta tortillasen till en ny nivå. Det har varit en rad dramatiska nyheter kring ond bråd död de senaste dagarna, och därför har Pontus bjudit in författaren och psykologiprofessorn Sven Christiansson som skrivit boken I huvudet på en seriemördare. I den beskriver han vad som förenar dessa våldsbenägna personer efter att ha intervjuat ett 20-tal av dem. Dessutom kommer Moto Boy tillsammans med sitt elektrifierade stränginstrument.

Schulman i P1 20100406 1503 2010-04-06 kl. 16.00

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

Känner ni igen skammen när man har bestämt sig för att bara ta ett sista glas calvados, och sen helt plötsligt finner sig hälla upp ytterligare ett glas? Eller när man inte tar en vit månad för att man är rädd för att man kanske kommer bryta den vita månaden, och inte orkar känna den skammen - och därför skiter i den vita månaden? Vi diskuterar alkohol i Alex Schulmans första program. Som diskussionspartner är författaren och krönikören Erik Hörstadius inbjuden, och som kan berätta om sina två vita månader. Och vi undrar "Hur dricker man?" Men vi söker också bevis för att vi inte dricker för mycket, och frågar också "Hur mycket kan eller ska man dricka"? Fredrik Nyström är professor vid Linköpings universitet och har gjort en helt banbrytande studie om alkoholens positiva effekter! Hör allt i programmet. Bisittare till Alex är hans dyre moder Lisette Schulman.

Volvoaffären: Ett incestuöst homosexuellt förhållande med minderårig

por Arkiv: Lantz i P1 och P4

I Sverige kan man ibland läsa att "marknaden tog ett glädjeskutt", eller "marknaden är deprimerad" eller "marknaden åker berg-och-dal-bana".I Kina verkar det vara annorlunda. När Geelys köpte Volvo, så sa Geelys ägare Li Shufu:"Jag ser Volvo som en tiger. Och en tiger ska inte sitta inlåst i en bur på ett zoo, den tillhör djungeln och världen. Jag vill befria denna tiger och blotta dess potential."Vi blev nyfikna, och sänder frågan "Hur ser bildspråket ut i Kinesiska näringslivsbilagor?" till läraren och konsulten Björn Elmqvist, som bor i Peking sen 7 år. Som också konstaterar att affären beskrivs som ett "incestuöst homosexuellt förhållande med en minderårig" i en av Kinas affärstidningar. Vi bjuder också på ett par inslag som tidigare bara har kunnat höras om man har poddat ner vårt program. Bland annat det samtal vi hade om upphovsrätt och cirkustrick. Kan man verkligen ta patent på ett cirkustrick? Sidekick är Anders G Carlsson