Ajantasa (2011-2018)

de YLE Areena

Radio Suomen ajankohtaislähetys arkisin klo 10 ja 14 uutisten jälkeen. Juontajina Aki Laine, Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen. Tuottaja Terhi Tammi.

Episodios

Suora linja: Liikenne ja tunteet

por YLE Areena

Oletko koskaan kiivastunut liikenteessä? Olet ehkä kuitenkin nähnyt, kun valot ovat vilkkuneet ja kuullut, kun torvet soineet. Suojatiellä on saattanut näkyä sormimerkkejä. Tunteet kiehahtavat monella liikenteessä paljon nopeammin kuin muussa elämässä. Olisiko sinulla keinoja pysyä rauhallisena ratin tai ohjaustangon takana? Millä tavalla omaa ärsytystä voisi lieventää? Unohtuvatko turvallisuusasiat kun korvien väli menee jumiin? Oletko koskaan antanut myönteistä palautetta liikenteessä? Käyttäytyvätkö ihmiset paremmin, jos lapsia on paikalla? Keskustelua liikenteestä ja tunteista käydään Ajantasan Suorassa linjassa maanantaina 19.3. klo 10.02. Kuuntelijoiden kanssa keskustelemassa on Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen. Ohjelman toimittaa Aki Laine. Maanantaina voit ottaa osaa suoraan keskusteluun soittamalla numeroon 0203 17600 tai lähettämällä tekstiviestin numeroon 16149 tunnuksella RS (välilyönti) AJANTASA. Lisäksi voit laittaa viestin studioon osoitteessa yle.fi/radiosuomi tai keskustella Twitterissä tunnisteella #ajantasa. Jo etukäteen voit kertoa kommenttisi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: ajantasa@yle.fi.

Ajantasa: Keinoliha ja soluhillo – tulevaisuuden ruoka valmistuu laboratoriossa

por YLE Areena

VTT:n tiloissa Otaniemessä muhii ruokaa tuottava taikapata. Padassa ei porise mikään tavallinen eväs, vaan soluhillo. Sitä on kutsuttu ratkaisuksi maailman ruokatuotantoon, mutta pataa kehittänyt kasvibiotekniikan tutkija Lauri Reuter toppuuttelee. Soluhillo ei ratkaise nälänhätää, se on vain yksi pieni muutos isossa kokonaisuudessa: ruokaa aletaan tuottaa pala kerrallaan uusilla tavoilla. Uusi tuotantotapa on myös keinoliha. Se esiteltiin vuonna 2013, markkinoille sitä ei vielä aivan heti saada. Mutta keinoliha olisi ympäristöteko, sanoo Helsingin yliopiston vanhempi tutkija Hanna Tuomisto. Laboratoriokasvatuksen mahdollisuudet ovat hurjat, sillä tuotanto voitaisiin tuoda paikkoihin, joissa se nyt on mahdotonta. Vaikka paljon muuttuu ja ruoka teknologisoituu, paljon myös jää. Ruoka on edelleen henkilökohtainen asia, se pysyy yhteisenä nautintona ja se tarjoaa makumuistoja. Jopa navetat tuotantolaitoksina pysyvät, ne vain muuttuvat vähän erilaisiksi. Toimittajana Kati Lahtinen.

Muovia pullovesissä ja perheiden tukeminen

por YLE Areena

Muovia pullovesissä? Laajasta kansainvälisestä journalistisesta selvityksestä kertoo toimittaja Satu Helin. Vuoden journalisti on Ylen Olli Seuri. Sopeutumiseläkkeestä haastattelussa kansanedustajat Mikko Lohi Keskustasta ja Ville Niinistö Vihreistä. Äitiyspakkaus 2018 esitellään. Perheystävällinen työpaikka -palkinto. Väestöliitto jakaa sen kolmelle taholle, jotka ovat yrityksiä tai järjestöjä. Haastattelussa erityisasiantuntija Anna Kokko Väestöliitosta. Miten perheissä on kerrottu vuoden 1918 tapahtumista? Haastattelussa folkloristiikan tutkija Anne Heimo Turun yliopistosta. Katsauksen Kreikan lehtien uutisista on koostanut Sara Saure. Toimittaja Aki Laine.

Metsän annit

por YLE Areena

Metsä oli Aleksis Kivelle kirkko, mitä se on meille? Saamme tutkittua tietoa metsään liittyvistä tunteista ja tarpeista. Vieraana on Metsämuseo Luston näyttelypäällikkö Reetta Karhunkorva ja luontomatkailuyrittäjä Pekka Väänänen. Taistelu postista on yhdistänyt ihmiset Sevettijärvellä, kannustuskortteja on tullut ympäri maailmaa tuhansittain. Taneli Heikka nostaa kolumnissaan esiin mieheksi kasvamisen vahingolliset ihanteet. Toimittaja Kati Lahtinen.

Uusi dopingvahti ja valtion miljardien kestävä käyttö

por YLE Areena

PTT:n talousennuste. Vaalivuosi lähestyy, tuntuuko se kansalaisen lompakossa? Vastaamassa ennustepäällikkö Janne Huovari Pellervon taloustutkimuksesta. Uusi dopingvahti. Pekka Rauhala on Suomen Urheilun eettisen keskuksen uusi lääketieteellinen asiantuntija. Valtio käyttää miljardeja julkisiin hankintoihin, vaan miten kestävästi? Tästä aamuinfoa kolmen ministerin voimin. Oikeus tutummaksi. Helsingin käräjäoikeus on perustanut mediaryhmän avaamaan oikeuden toimintaa tuomioissa ja kertomaan kansalaisille oikeuslaitoksen menettelytavoista. Juutalaisten huoli turvallisuudestaan. Onko muukalaisvastaisuus ja antisemitismi ajanut Suomen juutalaiset entistä ahtaammalle? Vastaamassa Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Yaron Nadbornik. Heli Vaarasen kolumni: Alkoholiriippuvaisille naisille on taattava maksuton ehkäisy. Toimittaja Aki Laine.

Ajokortin saanti helpottuu, miten käy turvallisuuden?

por YLE Areena

Pyeongchangin talviparalympialaisten avajaisia juhlitaan tänään. Eduskunta uudistaa ajokorttilakia. Onko suunta oikea? Tästä keskustelevat Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi ja Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen. Tiiminvetäjä Heli Jormanainen kertoo Ylen venäjänkielisistä uutisista. Studiossa Aki Laine.

Maakuntauudistus tutisee

por YLE Areena

Maakuntavaalit tulevat lokakuussa, mutta monelle uuden hallinnon tehtävät ovat vielä epäselviä. Muutosjohtaja Kari Hakari valtiovarainministeriöstä valaisee asiaa. Liisa Hyssälä on selvittänyt mahdollisuutta vapauttaa apteekkien sääntelyä. Mutta mikä lääke auttaa syntyvyyden laskuun? Tätä setvii kolme kansanedustajaa, pienten lasten vanhempia kaikki. Hannu Reime pohtii kolumnissaan Syyrian sodan vaiheita. Studiossa Elina Päivinen.

Naisten ja lasten sisällissota

por YLE Areena

Naisten ja  lasten vuosi 1918, vieraana Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Tuomas Tepora Helsingin yliopistosta. - Ikääntyneet ja pankkipalvelut; miten sujuu asiointi kun palvelut digitalisoituvat? - Kauppasota syttymässä? Päästrategi Valtteri Ahti Danske Bankista ja  asiantuntija Saila Turtiainen EK:sta. Ajantasan toimittaa Jari Mäkäräinen.

Piispan rahankäyttö, USA:n kansalaisten aseet ja lumileikkejä

por YLE Areena

Entinen Kallion kirkkoherra, nykyinen Helsingin piispa Teemu Laajasalo on saanut lähes tulkoon puhtaat paperit rahankäytöstään. Helsingin seurakuntayhtymän tilaaman erityistarkastuksen mukaan piispalla ei ole ollut poikkeuksellisia ostoja kahta tapahtumaa lukuun ottamatta. Moitteita piispan rahankäytöstä nosti esiin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja. Yhdysvaltain ja kansalaisten suhtautuminen aseisiin on muutoksessa - mutta kuinka nopeassa ja mihin suuntaan? Haastattelussa Turun yliopiston John Morton -keskuksen johtaja ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti, Benita Heiskanen. Tuukka Tuomikoski Oulusta on Talousguru 2018. Tunnelmia lukiolaisten taloustietokilpailusta. Italia äänestää. Italian sunnuntaisista parlamenttivaaleista ennakoidaan tasaisia ja hallitusneuvoluista siksi vaikeita. Mitkä ovat vaikutukset Eurooppaan ja Suomeen? Haastattelussa tietokirjailija Anton Monti. GoExpo -messut esittelevät hoteimmat ja hurjimmat uudet harrastukset. Lumileikeillä on pitkät perinteet. Helena Lappeteläinen lähti lumisotaan lasten kanssa. Juontaja Jari Mäkäräinen.

Onko maineenhallinta mahdollista?

por YLE Areena

Somekohut ja miten hallita mainetta? Vieraana asiantuntija Sallamaari Muhonen. - Erityisopetuksen ongelmat. Lasten tukemisesta vararehtori Lassi Huhtala Mäntynummen yhtenäiskoulusta Lohjalta ja Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n erityisasiantuntija Päivi Lyhykäinen. - Arkipäivä helsinkiläisessä vastaanottokeskuksessa. - Evankelisluterilaiselle kirkolle valitaan tänään uusi arkkipiispa. Vieraina ehdokkaat, piispat Tapio Luoma ja Björn Vikström. - Ulkomaanlehtikatsaus Espanjasta, toimittajana Jyrki Palo. - HYKS:n infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen haastateltavana antibioottikuurien pituuden lyhentämisestä. - Ajantasan toimittaa Kati Lahtinen.

Kalevala-taidetta, terveisiä Etelämantereelta ja kahden äidin perheet

por YLE Areena

Kalevala-aiheista taidetta Ateneumiin. Nuori taiteilija Joseph Alanen päätti noin sata vuotta sitten maalata koko Kalevalan kuviksi. Taidetta syntyi, mutta suunnitelma ei toteutunut. Tänään Ateneumin taidemuseolle lahjoitetaan Alasen Kalevala-töitä ja se on Kansallisgallerialle merkkitapaus. Töissä Etelämantereella. Ilmatieteen laitoksen Etelämanner-operaatioiden päällikkö Mika Kalakoski on ehtinyt käydä tänä vuonna jo kahdesti Antarktiksella Aboa-tutkimusasemalla. Millaista on työskennellä äärimmäisissä olosuhteissa, kuinka pysyä järjissään sekä hengissä ja kuinka tarkkaa suunnittelua elämä Etelämantereella vaatii. Rahapelit ja etiikka. Veikkaus oli alunperin haluton luovuttamaan julkisuuteen tietoja rahapeliautomaattiensa sijoittelusta. Nyt kun tiedot lopulta ovat julkisia on aika kysyä, millä perusteella peliautomaatit sijoitetaan ja millaisilla alueilla Veikkaus rahapelihaluisia kalastaa. Haastattelussa rahapelipolitiikkaa tunteva erikoistutktija Jani Selin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Kahden äidin perheet. Niin sanotut sateenkaariperheet odottavat malttamattomina lakia, joka tunnistaa molempien äitien yhdenvertaisen aseman kahden äidin perheissä. Eduskunnassa käsittelyssä oleva äitiyslakiesitys mahdollistaisi, että naisparille hedelmöityshoidoilla syntyvän lapsen juridinen suhde molempiin vanhempiinsa vahvistettaisiin tunnustamalla lapsi neuvolassa, ilman tarvetta perheen sisäiseen adoptioon. Ajantasassa Sateenkaariperheiden tunnelmia lakipäätöksen jälkeen. Äitiyslaista puhutaan myös Ajantasan Vallattomasti valtiopäivillä osuudessa. Sen lisäksi kansanedustajia puhuttavat eduskunnassa iltapäivällä koulutuksesta käytävä välikysymyskeskustelu sekä ajatus sote-uudistuksen valinnanvapauslain antamisesta etukäteen EU-komission tarkasteltavaksi. Keskustelemassa ovat kansanedustajat Hanna Sarkkinen Vasemmistoliitosta, Petri Honkonen Keskustasta ja Ville Tavio Perussuomalaisista. Vallattomasti valtiopäivillä -keskustelua johtaa Elina Päivinen. Ajantasan toimittaa Tuukka Pasanen.

Yhden romu on toisen aarre

por YLE Areena

Saksalaisten Lappiin jättämät tavarat ovat toisille romua, toisille kulttuuriperintöä. Arkeologi Oula Seitsonen sanoo väitöskirjassaan, että erilaiset näkemykset heijastelevat myös Lapin kolonialistista historiaa. Suomen asekauppaa esittelevät toiminnanjohtaja Maria Mekri Rauhan ja turvallisuuden ajatushautomo Safer Globesta ja asejärjestelmäasiantuntija Arto Pulkki. Vuoden johtolanka -palkinto parhaasta dekkarista jaetaan kohta. Jari Mäkäräinen juontaa.

Mestarihiihtäjien paluu olympialaisista

por YLE Areena

Olympiavoittajien juhlat, suoraa lentokentältä, toimittaja Ilona Turtola. Villisikoja riesaksi asti, viikonlopun villisikajahdissa mukana ollut kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio studiossa. Vesa Marttinen tapasi Sofi Oksasen ja kyseli hänen muistojaan Neuvosto-Viron ajoilta. Venäjän Wagner-sotilaat, Suomen entinen Venäjän-suurlähettiläs Hannu Himanen, Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith ja sotilasasiantuntija Arto Pulkki. Kolumni, Kari Enqvist. MOT. Juontajana Kati Lahtinen.

Ajantasa: Kansanvallan peruskorjaus

por YLE Areena

Täyttyvätkö mitalitoiveet? Aki Laine raportoi Pyeongchangin studiosta. Sitran tuoreen Kansanvallan peruskorjaus -työraportista kertovat sen laatijat Liisa Hyssälä sekä Jouni Backman. Tallinna-kierros jatkuu. Balti Jaaman tori on saanut uuden ilmeen. Onko vanhasta jäänyt mitään? Madis Santer on Mira Stenströmin oppaana. Katariina Lahtonen kyselee kaupunkilaisilta, kuinka he juhlaa viettävät ja mitä toivovat maalleen lahjaksi. Mihin yleisradiotoimintaa tarvitaan? Strategiapäällikkö Mika Rahkonen vastaa. Esittelyssä Saara Aallon UMK-kappale Queens. Tuukka Pasanen juontaa.

Ruokatermien viidakossa

por YLE Areena

Puhdas, lisäaineeton, rasvaton, antibiootiton... Ruoalla on paljon määritelmiä, mutta mikä on terveellistä ja mikä ei, elintarvikekemisti Marina Heinonen vastaamassa.  Kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on journalistien keskuudessa, saamme tuoretta tietoa.  Viro juhlinta jatkuu, nyt pääsemme baarikierrokselle.  Ajantasan toimittajana Kati Lahtinen.

Runoilija Jürgen Roosten kriittisiä arvioita nyky-Virosta

por YLE Areena

Lapsiasiamiehen raportti eduskunnalle, toimittajana Mikael Mikkonen. Työllisyys ja työttömyys, toimittajana Päivi Neitiniemi. Runoilija Jürgen Roosten kriittisiä ajatuksia virolaisuudesta, toimittajana Katariina Lahtonen. Patrian tiedotustilaisuus klo 14. Turun yliopisto opettaa kemiaa ja fysiikkaa hiihtolomalaisille, toimittajana Minna Rosvall. Vallattomasti valtiopäivillä, aiheina kaksi äitiä -lakiesitys ja tiedustelulaki, kansanedustajat Päivi Räsänen, kd., Eero Heinäluoma, sd. ja Pertti Salolainen, kok., toimittajana Kaija Kellman. Juontajana Tuukka Pasanen.

Viroa juhlitaan ja tutustutaan talvikoulun oppeihin

por YLE Areena

Suomalaisten ja virolaisten erot ja yhteneväisyydet pohdinnassa, vieraana Anna Laine, Pietarin pääkonsulaatin lehdistövirkailija, entinen Suomen Viron instituutin ohjelmapäällikkö. Mihin perustuu lumen eristyskyky, miten koskikara pitää itsensä lämpimänä? Mm näitä tutkitaan Konneveden talvikoulussa, jossa on opiskelijoita jopa Filippiineiltä asti.  Konneveden tutkimusaseman johtaja, talvikoulun isä Hannu Ylönen, kertoo lisää.  Tiedustelulaki eduskunnan puntarissa.  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

Ajantasa: Saako avustustyöntekijä ostaa seksiä?

por YLE Areena

Ugandan poliisin tiedotustilaisuus, paikalla Kampalassa ulkomaantoimittaja Teemu Juhola. Avustusjärjestöt ja etiikka, Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki, Fidan viestintäpäällikkö Lassi Mäkinen ja SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi. Mäkituomari Teppo Nieminen Pyeongchangissa, toimittajana Aki Laine. Hyvä tuottaja, Hiili Hiilesmaa, HIM-yhtyeen luottomies, haastattelijana Heidi Könönen. Kolumni, Sinikukka Saari. MOT. Juontajana Mira Stenström.

Ajantasa: St1:n Mika Anttosen toinen käsi on bensapumpulla, toinen piirtää maailman pelastavia energiavisioita

por YLE Areena

Kilometrien syvyyksistä veden mukana nouseva lämpö ohjataan lämmittämään asuntoja. Puut Saharassa sitovat hiilidioksidia ja torjuvat ilmastomuutosta. Tulevaisuuskuvien taustalla on firma, jonka ensisijainen bisnes, ainakin toistaiseksi, on fossiilisten polttoaineiden jalostus ja myynti. Energiayhtiö St1:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen linjaa, että yrityksen kassavirta tehdään vanhalla tavalla ja tulot investoidaan uusien ratkaisujen kehittämiseen. Uusia ratkaisuja ovat autiomaan metsittäminen ja maasta saatava lämpö. Espoon Otaniemessä kaivettava 6 kilometriä syvä geoterminen kaivo on alku: ensin tuodaan lämpöä espoolaisille, mutta Anttonen uskoo, että tulevaisuudessa kaikki maailman lämpö pystytään tuottamaan maan kuoresta. Näiden visioiden rinnalla kulkee se tieto, että öljynkulutus ei ole lähivuosina vähenemässä, vaan se kasvaa. Ilmastonmuutosta ei Anttosen mukaan hillitä näpertelyllä. Hän haluaa, ei enempää eikä vähempää, kuin pelastaa maailman. Ensin kuitenkin pitää porata yhden espoolaisen kaivon reiät valmiiksi. Toimittajana Kati Lahtinen

Ajantasa: Huumekuski ajaa vastaan yhä useammin

por YLE Areena

Huumekuski on liikenteessä arvaamaton. Stimulanttien käyttöön liittyy agressiivisuutta ja kohtuuttomien riskien ottoa. Ja huumekuski ajaa vastaan yhä useammin: kolmessa vuodessa poliisin tietoon tulleiden tapausten määrä on noussut liki 50 prosenttia. Alkoholia käyttäneiden osuus rattikuopuneissa sen sijaan on vähentynyt. Ilmiöstä tietävät ylilääkäri Jukka Hurme, poliisiylitarkastaja Samppa Holopainen ja laboratoriopäällikkö Teemu Gunnar. Kati Lahtinen haastattelee.

Ajantasa: Ajantasan Suora linja: Miksi luet lehtiä?

por YLE Areena

Perinteisen sanomalehden kuolemaa on ehditty julistaa jo monen vuoden ajan netin tulemisen ja digitaalisen aikakauden murroksessa, mutta nyt näyttääkin yhtäkkiä valoisalta. Helsingin Sanomat kertoo tilausmääränsä kääntyneen kasvuun ensimmäistä kertaa yli 25 vuoteen. Yli puolet uusista tilaajista on 18-45 -vuotiaita. Etenkin pitkät maksumuurien takana olevat artikkelit ovat kasvattaneet tilausmääriä. Miksi sanomalehti nyt kiinnostaa? Missä määrin digimurros on selätetty ja mitä roolia valeuutiset kuviossa näyttelevät? Mitä lehdiltä tulevaisuudessa halutaan? Miksi sinä luet lehtiä ja mitä sieltä odotat saavasi? Ajantasan Suorassa linjassa keskustellaan sanomalehdistä, lehdistön tilasta ja siitä mitä ihmiset lehdiltä haluavat. Lähetyksessä on vieraana Sanomalehtien Liiton liittojohtaja, Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg. Toimittajana on Tuukka Pasanen. Voit ottaa osaa suoraan keskusteluun soittamalla numeroon 0203 17600 tai lähettämällä tekstiviestin numeroon 16149 tunnuksella RS (välilyönti) AJANTASA. Lisäksi voit laittaa viestin studioon osoitteessa yle.fi/radiosuomi Jo etukäteen voit kertoa kommenttisi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: ajantasa@yle.fi.

Tuntemattomien kuvat puhuvat

por YLE Areena

Satamalakko peruuntui.Tietokirjailija Harri Kalha on pelastanut orpoja valokuvia ja koonnut niistä ja niiden tarinoista kirjan. Saara Aalto esittelee ensimmäistä euroviisuehdokaskappalettaan. Puu torjuu bakteereita ja on usein lasia ja muovia hygieenisempi. Johtosääntöluonnon kiristää ilmapiiriä Tampereen yliopistossa. Olympialaiset alkavat. Latvialainen kylä aikoo ottaa suuren mitalisaaliin. Janne Happonen povaa suomalasille yhdistetyn miehille menestystä. Studiossa Kati Lahtinen.

Ajantasa

por YLE Areena

Ajantasa: Kiinalaiset kiinnostuvat suomalaisyrityksistä

por YLE Areena

Ammattiliitto Pro suunnittelee seuraavaa vaihetta työtaistelussa. Kiinalaiset katsastavat suomalaisia yrityksiä sijoituskohteiksi. Olympialaisista maailmanpolitiikan näyttämönä puhuvat entinen kilpasoutaja ja kylmän sodan jääkiekosta kirjoittanut Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ja jalkapallotohtori Sami Kolamo. Vallattomasti valtiopäivillä kohtaavat kansanedustajat Sirkka-Liisa Anttila (kesk), Päivi Räsänen (kd) ja Anna-Maja Henriksson (rkp). Tuukka Pasanen ja Elina Päivinen juontavat.

Ajantasa: Somenatiiviksi ei synnytä

por YLE Areena

Mediataitoviikko opastaa: taitavaksi ja vastuulliseksi mediankäyttäjäksi ei tulla, vaan osana yhteisöä ja kasvatuksen avulla. Lauri Palsa, projektipäällikkö Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista ja Ylen toimittaja Raili Löyttyniemi kertovat lisää. Rahoitusalalla ei ole työehtosopimusta, mitä aikoo Ammattiliitto Pro? Onko osakemarkkinoilla kyse heilahtelusta vai vavahtelusta? Vieraina kolme asiantuntijaa: Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen, Aktian pääekonomisti Heidi Schauman ja Danske Bankin varainhoidon strategi Kaisa Kivipelto. Tunnelia Viroon suunnitellaan. Yhdistetyn olympiamitalisti Rauno Miettinen ihmettelee mäkihypyn alennustilaa. Tuukka Pasanen juontaa.

Ajantasa: Valtiopäivien avajaiset ja kauden päällimmäiset puheenaiheet

por YLE Areena

Kielten opetuksen lisääminen, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen. Saamen kielen opetusta lisää, toimittajana Raisa Pöllänen. Uusi lastensairaala valmistumassa, lastensairaalan toiminnallisen suunnittelun projektipäällikkö, lastenlääkäri Pekka Lahdenne Päivi Neitiniemen haastattelussa. Valtiopäivien avajaiset, toimittajina Elina Päivinen ja Mira Stenström. Cheerleadingista koko perheen harrastus, toimittajana Pauliina Jaakkonen. Juontajana Jari Mäkäräinen.

Ajantasa: Maksuhaluttomat suomalaiset uhkaavat median tulevaisuutta

por YLE Areena

Lukioiden tenttiviikko osoitti ongelmia digitaalisissa kokeissa, toimittajana Noora Kettunen. A-P Pietilä ja median tulevaisuus. SAK:n mielenilmaus, toimittajana Kaija Kellman. Haavanhoito on todella kallista, toimittajana Marja Ala-Kokko. Kasari, Kaija Kellman. Juontajana Jari Mäkäräinen

Ajantasa: Kirjailija Riikka Ala-Harja: Kirja-ala voi hyvin mutta on kriisissä

por YLE Areena

Saldo aamun työmatkaliikenteestä, Liikenneviraston likennekeskuspäällikkö Mika Jaatinen. Suomalainen kirjallisuus, kirjailija Riikka Ala-Harja. SAK:n mielenilmaus Senaatintorilla, toimittajana Kaija Kellman. Keskustelu lakosta, varapuheenjohtaja Kyösti Suokas, Rakennusliitto ja toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen yrittäjät. Yle Vastaa: uusi Afrikka-toimittaja Liselott Lindström. Toimittajana Jari Mäkäräinen.

Ajantasa: Aidosti rakentavaa keskustelua

por YLE Areena

Lisää lunta. Pyry on koetellut aamun liikennettä eteläisessä Suomessa, mutta ilmatieteilijöiden mukaan kyseessä oli vasta alkusoitto. Mitä on tänään luvassa, kysytään meteorologi Matti Huutoselta. Entäpä, jos kuka tahansa voisi keskustella rakentavasti yhteiskunnasta. Tätä yritetään Docpoint-dokumenttielokuvafestivaalin niin sanotuilla Erätauoilla. Erätauko-konseptin on ideoinut Sitra. Haastattelussa Docpointin toiminnanjohtaja Ulla Bergström ja asiantuntija Janne Kareinen Sitrasta. Tes-neuvotteluja käydään ja aktiivimallin vastainen mielenosoitus lähestyy. Onko näillä vaikutuksia toisiinsa? Missä ilmapiirissä neuvotellaan? Mitä ja kenen etuja ay-liike ajaa? Keskustelemassa järjestöjohtaja Niina Koivuniemi Palvelualojen ammattiliitto PAM:sta, erikoistutkija Tapio Bergholm SAK:sta ja politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala Iltasanomista. Suomi liputtaa tänään tasavallan presidentin virkaanastujaisia ja tänä vuonna taas viime vuotta enemmän. Erityisasiantuntija Hanne Huvila sisäministeriöstä kertoo lisää. Presidentin puolison asema voi olla epävirallinen, mutta hänen itsensä näköinen. Haastattelussa Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian dosentti Kaisa Kauppinen ja Ylen politiikan toimittaja Pirjo Auvinen, joka on haastatellut presidenttien puolisoita heidän asemastaan. Toimittaja Kati Lahtinen.

Ajantasa: Suomalaisen jalkapallon tulevaisuus

por YLE Areena

Lakko ja miten kulkea perjantaina, toimittajana Johanna Östman. Poliittinen lakko, työoikeuden professori Seppo Koskinen, toimittajana Elina Päivinen. Suomen jalkapallon tulevaisuus, haastateltavina urheiluministeri Sampo Terho ja Suomen Palloliiton pj Ari Lahti, toimittajana Jari Mäkäräinen. Brexit jäytää Britanniaa, Turun yliopiston poliittisen historian yliopistonlehtori Mika Suonpää ja Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston yliopistotutkija Timo Miettinen, toimittajana Olli Seuri. Kuunpimennys, Tähtitieteellinen yhdistys Ursan tiedottaja Anne Liljeström, toimittajana Mira Stenström. Juontajana Aki Laine.

Ajantasa: Trumpin puhe

por YLE Areena

Trumpin puhe, entinen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Jukka Valtasaari. Eläkkeet ja köyhyys, Mauri Kotamäki, ekonomisti, Tela. Kansallismieliset, valtio-opin dosentti Emilia Palonen Helsingin yliopistosta ja Turun studiossa MustRead-verkkojulkaisun politiikan tutkija Erkka Railo. Äänimuseo, museolehtori Lila Heinola. Kolumni, Asta Leppä. Juontajana Aki Laine.

Tuleva liikennekatkos, vihapuheen kitkeminen ja asumistoiveet

por YLE Areena

Miten liikut julkisilla perjantaina? Perjantaina monin paikoin Suomea osoitetaan mieltä hallituksen työttömille tarjoamaa niin sanottua aktiivimallia vastaan. Mutta monin paikoin mielenosoittaminen pysäyttää julkisen liikenteen. Poikkeuksiakin on. Ennakoimme perjantain liikkumismahdollisuuksia. Miten ehkäistä vihapuhetta mediassa? Voiko sen tehdä koneella ohjelmoidusti? Auttaisiko Saksan lakimalli? Haastattelussa toimitusjohtaja Mari-Sanna Paukkeri Utopia Analyticsistä ja sisältöpäällikkö Paula Pokkinen Ylestä. Asumisseminaarissa kerrotaan ihmisten asumistoiveista, toiveasumisesta ja siitä, miten toiveita toteutetaan. Tapaamme myös live-piirtäjän eli eräänlaisen nykyajan Kylli-tädin. Presidentinvaalit on pidetty. Miten ne vaikuttivat puolueiden asemaan seuraavissa vaaleissa. Sitä pohtivat Ylen politiikan toimittaja Pirjo Auvinen, kolumnisti Risto Uimonen ja Demokraatti-lehden päätoimittaja Mikko Salmi. Syyrian konflikti vain jatkuu ja ratkaisun löytäminen tuntuu takkuiselta. Haastattelussa ulkoministeri Timo Soini, Sin. ja vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista. Juontaja Kati Lahtinen.

Ajantasa: Ihana monipuolinen matikka!

por YLE Areena

Made eli matikka on kirjan arvoinen otus. Terhi Friman ja Antti Saraja ovat koostaneet tietoteoksen, jossa pyydetään madetta, tehdään maderuokia ja syödään niitä. Sitä voi muuten mainiosti syödä myös kesällä vaikka varsinainen sesonki on kutu-aikaan. Sen nahka on monikäyttöinen raaka-aine. Ja vähäruotoisena loistavaa ruokaa lapsille. Toimittajana Jari Mäkäräinen

Ajantasa: Ajantasan Suora linja: Presidentinvaalit

por YLE Areena

Minkälaisia ajatuksia vaalikamppailu herätti ja mitä odottaa seuraavalta kuudelta vuodelta. Kuulijoiden kanssa keskustelemassa on pitkän linjan politiikan toimittaja Pekka Ervasti, toimittajana Jari Mäkäräinen.

Ajantasa: Terrorismisyytteet, olympiajoukkue ja virtuaalisairaala

por YLE Areena

Suomalaismiehet vapautettiin terrorismiepäilystä. Helsingin käräjäoikeus on hylännyt kolmen suomalaismiehen terrorismirikossyytteet. Oikeuden mukaan pelkkä aikomus taistella Syyrian opposition riveissä ei riittänyt, sillä oikeus ei löytänyt näyttöä terroristisesta tarkoituksesta. Suomen olympiajoukkueen nimet on julkistettu. Ajantasan haastattelussa johtaja Mika Lehtimäki Olympiakomiteasta. Kaupan liitto kertoo alan näkymistä. Haastattelussa Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja. Kiertotalous ja hävikin torjunta. LähiTapiola avaa virtuaalisairaalan. Mikä se on? Mitä hyötyä siitä on? Kenelle? LähiTapiolan terveysjohtaja Jani Tikkanen vastaa. Ruotsin lähiöiden rikollisuuden sanotaan koventuneen. Haastattelussa Verkostotutkija Sari Vanhanen Siirtolaisinstituutista ja maahanmuuton ja kotoutumisen erikoistutkija Pasi Saukkonen Helsingin yliopistosta. Toimittaja Aki Laine.