Brunchrapporten

de Brunchrapporten

Sändes 2009-2011. Osaklig och partisk radio med Henrik Torehammar Ansvarig utgivare: Ylva M Andersson

Episodios

Brunchrapporten 20111230 2011-12-30 kl. 13.00

por Brunchrapporten

I dag sänder vi det sista avsnittet av Brunchrapporten - ever. Det blir en del navelskåderi - Vår bäbis ska dö. /// Vi tittar tillbaka på visionen för "It`s Britney, bitch!" som arbetsnamnet var, och försöker förstå vad det egentligen blev av det här programmet. Bokhoran Johanna Ögren och Expressens kulturskribent Gunilla Brodrej kommer hit och recenserar. /// Dessutom: kondoleanser från våra brunchvänner och en och annan anekdot. /// Avslutningsvis: Henrik Torehammars avskedstal till Brunchrapporten.

Brunchrapporten 20111229 2011-12-29 kl. 13.00

por Brunchrapporten

Nu är det årskrönikornas tid - rekord i antal fallna diktaturer, i valutor som kollapsat, i skuldberg, i vattenmassor, tornadors, kalla och milda vintrar - och då har vi inte ens nämnt - Bin laden, tsunamis eller Amy Winehouse. Kan detta vara ett rekord-nyhets-år? /// Sverigedemokraterna är arga över att skattepengar finasierar en pjäs om dom - var går skillnaden mellan politisk teater och propaganda? /// Och näst sista programmet - vi går till psykologen för att få lära oss säga adjö och få lite closure.

Brunchrapporten 20111228 2011-12-28 kl. 13.00

por Brunchrapporten

Igår kom nya dystra siffror för sosarna. Vi låter dagens gäst sidekick Ulrica Schenström använda sina mad political communication skillz för att lite otippat hjälpa dem. men kommer dom lyssna? /// Aron Etzler tippas bli vänsterpartiets nästa partisekreterare. Detta kommenteras av den nominerade partiledaren Jonas Sjöstedt som: "Han kan bli Vänsterpartiets svar på Per Schlingmann". Komplimang eller förolämpnig? /// Och så rapporterar vi från Kim Jong Ils begravning - det mest absurda - och om det finns något som känns genuint i en diktatorbegravning

Brunchrapporten 20111227 2011-12-27 kl. 12.05

por Brunchrapporten

Annie Lööf gjorde en Sahlin och kom till Saab med en dyrgrip på armen; en Mulberry Bayswater värd cirka 8 000 kronor. Men är det mer okej med lyxväskor om man är blå. Ultraortodoxa judar i Beit Shemes vill ha strikt könssegregering,.Varför då? Vi reder ut med mellanösternkorren Agneta Ramberg. Och Juholts förtroende är hisnande lågt. Men vad är det som avgör vilka politiker vi får förtroende för? Emmy Rasper söker svar i "Politik - vad är det bra för?"

Brunchrapporten 20111223 2011-12-23 kl. 13.00

por Brunchrapporten

Med lite tur kommer tomten imorgon - vi reder ut en gång för alla: var kommer han ifrån? Robin Ohlon har svaret. /// Fredag= nyhetsquiz. Idag ger vi en special edition: ÅRSQUIZ! Henrik utmanar Emmy och Sonja i årets nyheter.

Brunchrapporten 20111222 2011-12-22 kl. 13.00

por Brunchrapporten

Internationella valutafondens chef kallar marknaden schizofren! Har han rätt? Eller är det en annan diagnos som marknaden behöver? Vi stämmer av med ekonomen. /// I söndags lämnade de sista amerikanska soldaterna Irak - men hur går det egentligen till när ett krig tar slut? /// Och igår kablades det dystra beskedet ut om etiopiensvenskarna som dömdes för terrorbrott. Hur tar vi emot den nyheten? Jo, Rapport lättar upp med BAJS för att vi tittare ska ta till oss allvaret.

Brunchrapporten 20111221 2011-12-21 kl. 13.00

por Brunchrapporten

+ Ligger moderaterna bakom Kajsa Bergqvists sexuella läggning? Henke T bollar nyheter med dagens sidekick - Sofia Arkelsten - enligt #stuffmoderaternadid-principen. /// I natt släpptes den kände ryska bloggaren och regimkritikern Aleksej Navalnyj efter 15 dagar i fängelse. Men vem är han? Och hur rolig är hans satir? Rysslandsexperten svarar! /// Martin Schibbye och Johan Persson har dömts för terrorism och illegal inresa av den etiopiska domstolen. Men vad finns det för möjligheter att påverka den Etiopiska regimen nu? Utrikeskorren förklarar. /// Dessutom: Hur mycket feminist är Sofia Arkelsten och vad tycker hon om att den amerikanska leksaksindustrin sexat upp hennes barndoms penntroll?

Brunchrapporten 20111220 2011-12-20 kl. 13.00

por Brunchrapporten

Vad säger vox populi AKA Jan Helin om Fredrik Reinfeldts Jultal och tacos-mys? /// Och denna gång vill vi veta på riktigt: är detta det slutgiltiga slutet på zombie-Saab? /// Det gråts rekordmycket i Nordkorea, vad beror det på? Magnus Bärtås hjälper oss förstå asiens italienare.

Brunchrapporten 20111219 2011-12-19 kl. 11.02

por Brunchrapporten

Kim jong ill är död. Vaclav havel är död. En god och en ond man, kan vi inte bara säga att det går jämt upp? Vi snackar best case, worst case scenario kring Nordkorera - världen får sin första 80-talistdiktator eller kärnvapenkrig. Du vet att du borde gilla Vaclav Havel men Gunnar Bolin förklarar varför. I panelen pratas det om miljöpartiets rekordsiffror, Reinfeldts mystv-framträdanden och republikanernas primärvalsturbulens.

Brunchrapporten 20111212 2011-12-12 kl. 13.00

por Brunchrapporten

+ Vinnaren av Brunchrapportens politiska dokusåpa Swedens next statsminister i somras har kommit för att kräva sitt pris - att få bestämma vad Brunchrapporten ska handla om! Kommer vi bli skoningslös MUF-propaganda nu? /// Ryska valet ifrågasätts så till den grad att Medvedjev skriver på Facebook att man tar kritiken på allvar. Men vad gör Sverige för att hjälpa demokratin? /// Give me five-panelen med Hannes Hervieu och Julia Skott att ta sig an Nobelfesten, Jonas Sjöstedt och Katrin Zytomierskas bloggande om nannies.

Brunchrapporten 20111209 2011-12-09 kl. 13.00

por Brunchrapporten

De 27 länderna kom INTE överens. Och om man ska tro Sarkozy kommer Europa kanske explodera nu. Men - VARFÖR har de möten på nätterna? /// Det är fredag = nyhetsquiz. Idag tävlar Musikhjälpen-producenten Frida Mörstell. Äran och finfina p3-prylar står på spel.

Brunchrapporten 20111208 2011-12-08 kl. 13.00

por Brunchrapporten

Reinfeldt säger att vi står inför ett stup och att vi ska vara oroliga. För vaddå? /// Det pratas om att euron ska klä på sig snygga kläder, sminka sig och bli attraktiv för gubbarna ECB och IMF - förutom att det är en lite sunkig könstereotyp liknelse undrar jag HUR euron ska lycka sminka sig snygg? Alla vet att trötthet och slitenhet inte går att pudra bort. /// På Eu-toppmötet ska det också beslutas om Serbien blir nytt Eu-land. Emmy dejtingcoachar med hjälp av Robin Ohlin./// Hur det står till med demokratin i "världens största demokrati"? Facebookgruppen "Vi hatar Sonja Ghandi." är inte okej enligt indiska regeringen.

Brunchrapporten 20111207 2011-12-07 kl. 13.00

por Brunchrapporten

En iransk man ska betala sju hundra guldpengar för att få skilja sig. Rimligt? Vi tar reda på varför svenska domstoler dömer efter sharia. /// Om euron kraschar har research-Gunnar listat comebackvalutorna - från drachmer till d-mark. /// Nätantifeministerna och svenskans ledare jublar över att genusvetenskapen i Norge inte ska få skattepengar. Men vi ringer och frågar norska veteskapsrådet om det verkligen stämmer att de förklarat genusvetenskapen ovetenskaplig. /// Dessutom paratar vi med Gudrun Schyman som skänker sitt läppstift "Älskling" och en symboliskt bränd tjuga, signerad och allt, till Musikhjälpen i kampen för flickors rätt till utbildning.

Brunchrapporten 20111206 2011-12-06 kl. 12.05

por Brunchrapporten

Politikens Brangelina - radarparet som blivit ett fransktyskt amalgam: MerkOzy. Vi vet att kändisar blir bättre i par - men blir politiker det? Putin behöll makten i fejkade val som utlöst stora protester - men vad består egentligen den ryska oppositionben av? Och så får Cecilia Uddén skit av DNs ledarsida - igen. Denna gång för att gulla med antidemokratiska salafister. Vi låter vår stjärna tala ut!

Brunchrapporten 20111205 2011-12-05 kl. 13.00

por Brunchrapporten

Det har varit val i Ryssland och President Medvedev och premiärminister Putins parti enade Ryssland får behålla sin majoritet. Och det pratas om valfusk i samband med valet. Vi undrar - hur valfuskar man på bästa sätt? /// Politiker gör fel ibland. Det kan handla om slarv med kvitton, skattepengar eller slarv med livet. Men vilka misstag är de allvarligaste att begå - för en politiker? Emmy reder ut. /// Och efter 12 kommer Henrik Torehmmar hit med sin Give me 5 panel. De ska med bara fem ord analysera om Juholt blivit ett mobboffer, varför Tyskland inte ska hjälpa sina eu-vänner, och varför rekordmånga vill söka till Big Brother.

Brunchrapporten 20111202 2011-12-02 kl. 13.00

por Brunchrapporten

Idag ska vi prata om en rykande het bock, som - trots att destruktiviteten börjar bli en årlig ritual - ändå blir en medial händelse: Björn Rosengren. /// Amnesty vill att afrikanska stater ska passa på att gripa George Bush för krigsförbrytelser när han hälsar på. Det kanske inte är korrekt etikett? - Vi kollar om de har ett case i "Folkrättsskolan" med Mark Klamberg. /// Och så är det dags att utmana dagens sidekick Lena Resborn i nyhetsquizzet.

Brunchrapporten 20111201 2011-12-01 kl. 13.00

por Brunchrapporten

Schweiz har beställt JAS-plan från Sverige. Men om vi bara kan sälja vapen till andra länder som också saknar erfarenhet av krig - borde vi då inte get out of the vapen business? /// Reseracher-Gunnar presenterar dom konstigaste vapennamnen. /// Researcher-Hanna plockar upp veckans #fails; Italien sätter kanadensisk lärare på ministerpost, Ronald Wayne kunde varit stenrik och Salafisterna tänker lite tokigt. /// Och så ska vi utnyttja den samlade hbt-kompetensen i studion för att gayutvärdera dagens nyheter!

Brunchrapporten 20111130 2011-11-30 kl. 14.00

por Brunchrapporten

Brevik bedöms lida av paranoid schizofreni - och alla verkar vara besvikna över detta. Allt från offer, media, aftonbladets krönikörer till Brevik själv.///Idag gör Storbritannien nåt det inte gjort på 30 år. Masstrejkar! Vi ringer upp vår brittiska vän James Savage och frågar vad som lett fram till detta trendbrott.///Och så ska vi prata om Sveriges Radios toppenhöga förtroende hos er lyssnare. Emmy är dock tveksam till om det här är nåt att fira.

MultiTrack -> Namnlös SR P3 2011-11-29 1200 2011-11-29 kl. 12.05

por Brunchrapporten

"Knapptryckarkompaniet" - är det en film med Janne Loffe Karlsson? Eller en korrekt beskrivning av Sveriges riksdag? Statsvetaren förklarar.Efter sverigdemokraten som vill använda n-ordet gör vi en guide, hur bemöter man n-ordetkramarna. Och politikernas nya favoritsvar - "Jag vill inte recensera" - vi förklarar vad det betyder och hur journalister ska få ett svar i alla fall.

Brunchrapporten 20111128 2011-11-28 kl. 13.00

por Brunchrapporten

Idag är det parlamentsval i Egypten. Vad skulle Henrik röstat på om han var egyptier? /// Inför klimatmötet ska vi ta reda på vems fel det är att vi slutat bry oss om växthuseffekten - climategate eller miljörörelsen? /// Och så håller Emmy i panelen - Julia och Parisa tar sig ann Åkesson och Reinfeldt, stormen och färgen rosa!

Brunchrapporten 20111125 2011-11-25 kl. 13.00

por Brunchrapporten

Tidningen Fokus har listat Sveriges 100 mäktigaste pesoner idag. Vi gör tvärt om och listar Sveriges minst mäktiga. /// Och fredag är lika med nyhetsquiz! Utmana dagens sidekick Linnea Wikblad!

Brunchrapporten 20111124 2011-11-24 kl. 13.00

por Brunchrapporten

Sverigedemokraterna skriver i sitt förslag till ändring av principprogram att ALLA människor har en nedärvd essens. Vad spelar det för roll för utformandet av SD:s politik? /// Igår pratade vi om att Anders Borg utsetts till Eu:s bästa finansminister. Sossarnas ekonomiskpolitiske talesperson Tommy Wadelich kommenterade det med att Borg borde tacka Göran Persson för utmärkelsen. Har han rätt eller är han bara en synneligen dålig förlorare?

Brunchrapporten 20111123 2011-11-23 kl. 13.00

por Brunchrapporten

Anders Borg har utsetts till den bästa finansminister i EU och beskrivs som en häxmästare. Hur ska vi tolka det? /// Sossarnas opinionsiffror ligger på botten och krälar, samtidigt som ännu fler s-toppar svarar svävande om Juholts förtroende. Är det mobbing vi ser? /// Kina har fått sitt eget twitter - Weibo.Regimen i landet är inte toppennöjd. Är det här början på slutet för den kinesiska censuren?

Brunchrapporten 20111122 2011-11-22 kl. 13.00

por Brunchrapporten

Egyptens unga blev en symbol för den arabiska våren när de fällde Mubarak. Nu samlas de åter på Tahrirtorget och vi undrar vad som kommer segra nu - ungdomlig idealism eller militär cynism? /// Siffran sju är inte bara ett turtal, antal dössynder eller den perfekta sizen på ett dvärgentourage - den är också den kritiska gränsen för räntan på statsobligationer - är det för att siffran är magisk? /// Deltagarna i Melodifestivalens första deltävlingar har presenterats. Vem vinner? Vi gör ryggradsreflex-testet på dagens sidekick Monica Green.

Brunchrapporten 20111121 2011-11-21 kl. 13.00

por Brunchrapporten

Igår var det val i Spanien - den trökige Rajoy vann - som ju i stort sett bara lovat två saker 1. Vi ska spara på allt 2. Vi ska bli europas bitch...Har Spanien en identitetskris? /// Thomas Östros säger att det inte finns några falanger inom S - Vi gör lögndetektortestet - ljuger Östros? /// Och efter kl 12: Give me five-panelen med Margret Attladottir och Hannes Hervieu analyserar SCUM-manifestet, Petter Northug och de ironiskt farliga lamporna.

Brunchrapporten 20111118 2011-11-18 kl. 13.00

por Brunchrapporten

I går sköt Syrien granater på två byar i norra delen av landet. 20 personer dog. När är det dags för omvärlden att gå in i Syrien egentligen? /// Fredag är lika med nyhetsquiz. Idag är det Matilda Sjöström från Christers relationsråd som försvarar P3s färger.

Brunchrapporten 20111117 2011-11-17 kl. 13.00

por Brunchrapporten

Påven kysser imam på reklambild och vatikanen rasar. Men vad är de arga på? Falsk markandsföring? Homosexanspelningar? Vi söker svar. /// Nu pratas det om Innanförskapet. Det som kan drabba politiker som jobbar för mycket.Brunchrapporten - tar på sig rädda Willy slängkappa och försöker rädda politierk från detta helvete. /// Sverigedemokraterna har kommit på att nationalismen inte räcker till för att ge lösning på alla samhällets problem. De lägger till ideologin `socialkonservatism`. Varför då?

Brunchrapporten 20111116 2011-11-16 kl. 13.00

por Brunchrapporten

Breaking dawn - del 1 recenseras hejdlöst i medierna idag.Omdömena haglar. Oklarheten består. Hur ska vi förstå filmen? Som ett inlägg i antiabortdebatten? En orgie i sadistiskt kvinnovåld? Frågan lyder: Hur antifeministisk är den nya Twilightfilmen? /// Appropå Kebabmordemn får dagens gästsidekick Josefin Brink göra testet: Fikton eller verklighet? /// Och inför söndagens val i Spanien lyckas spanjorerna hitta viktigare saker än eurokrisen att prata om: bögar och rökning. Robin Ohlin rapporterar.

Brunchrapporten 20111115 2011-11-15 kl. 13.00

por Brunchrapporten

Vårdbråket drar rubriker - vi undersöker det politiska spelet bakom kulisserna: Vilken player plockar flest politiska poäng?! Mats Knutsson kommenterar. /// Efter 6 000 avlyssnade personer och ytterligare hackingavslöjanden frågar vi oss om brittisk press är störd eller bara hyperaktiv? /// Och så får Monica Green göra sitt viktigaste jobb som som sossarnas it-talesperson - internetfenomen:lolcat eller lolrus?

Brunchrapporten 20111114 2011-11-14 kl. 13.00

por Brunchrapporten

Mario Monti, Mario Dragi eller Håkan Juholt - vem är egentligen den riktiga supermario?/// Robin Olin direkt från Madrid: Efter Grekland och Italien - hur klarar spanjorerna krisen? /// Nya rön: bakteriernas oerhörda betydelse för kroppen - Är det en ailien vi har i tarmarna? /// Och efter tolv kommer Emmy Rasper med Give me five panelen, idag med Julia Skott och Viktor Barth-Kron, för att diskutera Berlusconis eftermäle, monarkin och sportsliga uttalanden.

Brunchrapporten 20111111 2011-11-11 kl. 14.00

por Brunchrapporten

Sändes 2009-2011. Osaklig och partisk radio med Henrik Torehammar

Brunchrapporten 20111110 2011-11-10 kl. 12.05

por Brunchrapporten

Berlusconi ska avgå men berlusconismen kommer finnas kvar. Vad innebär det? Svenskar sitter och stickar små koftor till oljeskadade pingviner i Nya Zeeland. Emmy anser att det här är väldigt konstigt. Utrikesminister Carl Bildt oroar sig för situationen i Kosovo, som han säger "inte går att lösa på en vecka". Men hur lång tid kommer det ta då?

Brunchrapporten 20111109 2011-11-09 kl. 12.05

por Brunchrapporten

Iran anklagas för att utveckla kärnvapen - vi undrar varför får dom inte göra det. Den franska satirtidningen Charlie Hebdo brandbombades för sitt nummer med Muhammed som gästredaktör. Nu har det nya numret kommit: med en gaykyssande Muhammed! Är en homogay proftet det värsta en muslim kan tänka sig? Och dagens maktsidekick Maria Wetterstrand får, som den seriösa person hon är i uppdrag att tolka dagens skörd av lättsamma nyheter; Kan hon göra dem seriösa?

Brunchrapporten 20111108 2011-11-08 kl. 12.05

por Brunchrapporten

Fotbollsgalan igår, en skrattfest eller ett misslyckat jippo? Den grekiska skuldkrisen beskrivs hela tiden i media som "ett klassiskt grekiskt drama". Är det bara en trött metafor - eller är Greklands skuldkris på riktigt en grekiskt tragedi? Sverigedemokraterna säger nej till att erkänna en palestinsk stat, SDU går emot, hur tänker dom?

Brunchrapporten 20111107 2011-11-07 kl. 13.00

por Brunchrapporten

Greklands premiärminister Papandreou avgår - men vem blir den nya syndabocken? /// Occupy Wallstreet kritiseras för att vara en demonstration av luffare som knarkar och sover i tält. Stämmer det? /// Henrik Torehammar med Give me five-panelen med Julia Skott och Viktor Barth-Kron som diskuterar sossarnas kris, statsministerns misshandlade son och Lalehs kanindräktsvägran.