Historiska ord

de Historiska ord

Från 2012. Jan-Öjvind Swahn berättar om bakgrunden till historiska ord och namn. Ansvarig utgivare: Cecilia Bodström

Episodios

Historiska ord - Montezumas hämnd... 2009-08-14 kl. 06.00

por Historiska ord

I det här avsnittet av Historiska ord berättar Jan-Öjvind Swahn om personerna som blivit odödliga i vårt språk. Det handlar om att vara rik som en Krösus, vara trött som en sjusovare och om att drabbas av Montezumas hämnd. Programledare är Urban Björstadius.

Historiska ord - Moder Svea och Uncle Sam 2009-08-07 kl. 06.00

por Historiska ord

Frankrike har sin Marianne, USA sin Uncle Sam och Sverige sin Moder Svea, men vilka var de egentligen? Jan-Öjvind Swahn berättar i det här avsnittet om olika länders personlighet, och om vårt grannlands lite mer okända namn, Nore - ett namn som norrmännen själva inte är särskilt stolta över... Programledare är Urban Björstadius

Historiska ord - Våra kläder 2009-07-31 kl. 06.00

por Historiska ord

Bikini, cardigan, slips - vi klär oss i dem utan att ägna deras ursprung en tanke. I det här programmet av Historiska ord berättar Jan-Öjvind Swahn om varför våra kläder heter som de gör, och det handlar om allt från raglan och trenchcoat till basker och slöja. Programledare är Urban Björstadius.

Historiska ord - Livet runt 2009-07-24 kl. 06.00

por Historiska ord

Genom hela livet stöter vi på begrepp som vi tar för givna, men vars historiska bakgrund kan berätta mycket om våra seder. I dagens avsnitt av Historiska ord berättar Jan-Öjvind Swahn om brudloppen som är ursprungen till våra dagars bröllop, om vänsterprasslare och om jordfästningar. Programledare är Urban Björstadius.

Historiska ord - Året runt 2009-07-17 kl. 06.00

por Historiska ord

Året är fullt av dagar och helger vars ursprung många av oss kanske inte längre vet så mycket om. I det här avsnittet av Historiska ord berättar Jan-Öjvind Swahn om varför det heter Jul, om varför midsommarstången kallas för Majstång trots att vi reser den i slutet av juni, och om bakgrunden till pingstbröllopen. Programledare: Urban Björstadius.

Historiska ord - Skål! 2009-07-10 kl. 06.00

por Historiska ord

En gång i tiden hörde det till fint sätt att låta Helan följas av Halvan, och i borgerliga kretsar drack man gärna den indiska drycken punsch. Men vad är egentligen kaffegöken för en udda fågel? I dagens Historiska ord berättar Jan-Öjvind Swahn om bakgrunden till några av våra populäraste drycker. Programledare är Urban Björstadius.

Historiska ord - Kött kött kött 2009-07-03 kl. 06.00

por Historiska ord

I det här avsnitt av Historiska ord berättar Jan-Öjvind Swahn om bakgrunderna till olika klassiska kötträtter. Vilka var egentligen de historiska personerna bakom Biff Stroganov, Biff Rydberg och Biff à la Lindström? Programledare är Urban Björstadius.

Historiska ord - Vem var Jansson? 2009-06-26 kl. 06.00

por Historiska ord

I det här avsnittet handlar det om olika maträtter, och vi får bland annat historierna bakom rätter som Janssons frestelse, gravlaxen och prinsesstårtan. Programledare: Urban Björstadius.