Institutet

de Institutet

Vetenskap, forskning och experiment Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

Episodios

Instislutet

por Institutet

I Institutets slutshow säger redaktionen tack och adjö, det blir besök från Nyckelpigeklubben, lyssnarminnen och så handlar det om projektet att knocka en asteroid ur sin bana.

De Lhi Soul

por Institutet

I lördagens Institutet handlar det om dansepidemin som drabbade Strasbourg år 1518, då hundratals människor började dansa som besatta på gatorna och spred skräck i stadens invånare. Dessutom handlar det om den gigantiska, gamla järnpelaren i Delhi vars rost påminner om glas.

Träd Hot Chili Peppers

por Institutet

I lördagens program berättar Eric om när han fick en hjärntumör och barncancerläkaren Stefan Holm förklarar germinom. En tumör man få i hjärnan som består av könsceller som hamnat fel. Dessutom handlar det om nobelpristagaren som gjorde en sjukt bra upptäckt i samband med en supernova men som sen var svinklantig.

DNAt King Cole

por Institutet

I lördagens Institutet handlar det om hur man forskar på övernaturliga fenomen och om det rent matematisk är troligt att den marockanska krigskungen Moulay Ismael fick över 888 barn. Dessutom blir det info om världens elakaste frisyr.

Ufoo Fighters

por Institutet

I lördagens Institutet; är bläckfiskar utomjordingar? Hur skulle utomjordings-dna kunna se ut? Och vad har Slash att säga i sista delen av dinosaurieserien Slashosaurs.

Boys II Ljusfenomen

por Institutet

Institutets lördagsavsnitt handlar om märkliga ljusfenomen på himlen i Norge och om forskarna som tagit sig till de blåsiga fjällen för att försöka ta reda på vad de är. Dessutom handlar det om vår transigaste dinosaurie.

Buskmuse

por Institutet

Institutet handlar om sociala krigare och barnvakter i spindelvärlden. Det handlar om världens största magnet och universums olika åldrar, från halvkul spädbarn med babyhy till pensionär med hårvårtor.

Skrattata

por Institutet

Lördagens Institutet handlar om den antika analoga datorn antikytheramekanismen som hittades i början av 1900-talet, då i form av en rostklump i ett gammalt skeppsvrak. Det handlar om skrattet, vår hårt arbetande socialarbetare och dessutom blir det lite fittig-reaktion.

José Ögonzález

por Institutet

När Carol skulle operera bort sitt ena öga vaknade hon mitt under operationen. I flera timmar låg hon där utan att kunna kommunicera med läkarna att hon var vaken. Institutet pratar med sövningsforskaren Rolf Sandin, om hur vanligt det är, och varför det händer. Dessutom handlar det om dimetrodon, dinon med olika sorters tänder.

Myelleten

por Institutet

Institutet är tillbaka! Det handlar om mjälten, organet som är allra mest indie. Slash berättar om vilket dinosauriefynd som gjort honom mest exalterad den senaste tiden och så blir det rapsång om människans, jordens och universums framtid.

Mindfulrik Munther

por Institutet

Lördagens Institutet handlar om hur mindfulness kan få delar av hjärnan att växa till sig, det handlar om gigantiska stjärnor som fanns i tidiga universum (men som drevs av mörk materia istället för fusion!), dessutom koras vinnaren i vetenskapsljudtävling Sounds of science.

Daruda

por Institutet

I lördagens avsnitt berättar Julia om sin insomni och hur det är att bara sova några timmar i veckan, det handlar om jakten på den perfekta slumpen och så presenteras veckans vetenskapsljud.

Stenacious D

por Institutet

I lördagens Institutet handlar det om att vara allergisk mot rött kött, och varför man kan skylla sin köttallergi på fästingar. Det blir fåglar som tillreder sin mat med sten och sista bidraget i vetenskapsljudtävlingen Sounds of science presenteras.

Ultrajudas Priest

por Institutet

Lördagens Institutet handlar om när äventyraren Oscar Kihlborg kände närvaron av någonting ondskefullt fastän ingen var där och vad finns det för forskning kring liknande upplevelser. Dessutom handlar det om att hundar föredrar att göra sina behov med kroppen i en nord-sydlig rikting.

R.Kellyologi

por Institutet

Lördagens Institutet handlar om kräftdjur som liftar på maneter, mänsklig rörpost, om rödhåriga är bättre på att hantera smärta och så fortsätter jakten på bästa vetenskapsljudet.

Molny Sandén

por Institutet

Lördagens Institutet berättar om nya satelliten MATS som ska spana på nattlysande moln och studera vågor i atmosfären. Dessutom handlar det om lögnaren, en av filosofins mest kända paradoxer.

Carola Äggkvist

por Institutet

I lördagens Institutet agerar Karin försöksperson, målet är att se om hon klarar av att befinna sig en längre tid i ett 100% tyst och 100% mörkt rum utan att börja hallucinera. Dessutom löser Jesper i-landsproblem med sin nya uppfinning Sprayskinka.

Paradoxio

por Institutet

I lördagens Institutet börjar jakten på coolaste vetenskapsljudet i tävlingen Sounds of science. Det handlar om spindelbett som kan orsaka långvarig och smärtsam erektion och om när vi människor blev bättre på att bryta ner alkohol.

Cannedcer Heat

por Institutet

Lördagens Institutet tipsar om hur man ska bete sig vid ett vargmöte i naturen. Dessutom vänds och vrids det på Monty Hall-problemet och så handlar det om en kamera som kan ta 100 miljarder bilder i sekunden.

"Granar rules the world"

por Institutet

Institutet åkte norrut och spelade in en podd med Umeå universitet-forskarna Stefan Jansson och Tomas Brodin. Tomas berättar om hur de annars nervösa och rädda abborrarna blir happy-go-lucky av läkemedelsrester som vi människor kissar ut. Stefan berättar om varför granen "rules the world" och att den har jättestor arvsmassa eftersom den är dålig på att städa. Dessutom blev det debatt mellan Karin och Jesper om vi borde aktivera fåglarnas gen för tänder eller inte.

Nobelprispodd från Nobelmuseet

por Institutet

Hurra, hurra för nobeldagen! Vi firar den genom att släppa vår första podd som ENBART handlar om årets vetenskapliga nobelpriser. Det handlar om LED-lampor, supermikroskop och lokalsinnet!

Storeggara$ap Rocky

por Institutet

Institutet handlar om Doggerland, landet som försvann men där fiskarna leker nu. Det handlar om att storesyskon ofta är längre än sina yngre syskon och så blir det lyssnarreaktioner på höstens avsnitt.

Tandrea Bocelli

por Institutet

Dr Nakamats säger att han kommer på alla sina uppfinningar när han är länge under vatten. Men vad säger vetenskapen, blir man mer kreativ vid syrebrist? Dessutom handlar det om galaxkannibalism och om vad som kommer att hända när Vintergatan och granngalaxen Andromeda möts.

Piggy Pop

por Institutet

Det har länge varit ett mysterium hur stenarna på den uttorkade sjön Racetrack Playa lyckats skapa långa spår i marken. Men Institutet pratar med Richard Norris som tillsammans med sin kusin lyckades lösa mysteriet. Dessutom handlar det om varför människor kan röra vid ett ställe på kroppen och känna det på ett helt annat ställe.

Biophilm Collins

por Institutet

I veckans Institutet berättar Rickard om när han tappade all hud, läkaren Linnea Zou upplyser oss om sjukdomar som kan få huden att lossna och så handlar det om varför Crocodile Icefish har färglöst blod. Dessutom blir det blir biofilm, det vill säga bakterier som samlas i grupp och samarbetar. Du får reda på varför kaskelotter har en gigantisk säck med olja inuti huvudet och varför det kan slå ner 36 000 blixtar per dag vid mynningen till Catatumbofloden.

Moonie Bao

por Institutet

Veckans avsnitt handlar om varför månen ser större ut vid horisonten. Aristoteles trodde att atmosfären fungerade som en förstoringslins men nyare förslag hejar på att det är hjärnan som agerar konfliktlösare. Dessutom handlar det om färgseende och om personer som har fyra sorters tappar i näthinnan (istället för tre) och hur det påverkar deras syn. Det innebär inte nödvändigtvis att de kan se fler färger än personer med tre tappar, även om många populärvetenskapliga artiklar framställer det så. Vad mer...? Jo, såklart utser vi veckans organ som denna vecka är (fanfar!!) valvagina. Och du får sista delen av Framtidens farkostframdrivning i rymden. Finalen handlar om differential sail, ett slags segel som utnyttjar casimir-effekten och gör att virtuella partiklar driver din farkost dit du vill åka.

Göksson Five

por Institutet

Det handlar om maillardreaktionen som får saker att smaka gott. Veckans organ är inget mindre än blötdjursorganet radula som är fullt med mikroskopiska tänder och begreppet gökunge omdefinieras. Jesper förklarar vad elektronhål är för något och Karin tar reda på om det är farligt att prutta i en operationssal.

Lillemanholecover

por Institutet

Namnet på avsnittet avslöjar inte mycket av innehållet men det handlar om att musik kan få dig att prestera bättre när du tränar, om myror som bildar flottar vid översvämning och om vaginor som gjorts på labb! Och äntligen får du svar på frågor som; Kan man släcka solen om man har tillräckligt med vatten? Hur känns det att bli bedövad med hjälp av hypnos inför ett ingrepp? Och vilka skor är bäst att ha på sig om en bil kör över din fot?

Toxoplasmovitz

por Institutet

Äntligen blir det mer info om parasiten toxoplasma gondii och hur den gör för att ta sig upp i hjärnan på människor, det handlar om jordens magnetiska poler som håller på att byta plats och Karin har gjort en rapsång för att hedra djur som hamnat i skymundan. Dessutom handlar det om diametric drive (ett eventuellt framtida sätt att färdas i rymden) och om forskare som betett sig som rövar och är anledningen att vi har etikprövning inom forskningen idag.

Håkan Hålström

por Institutet

Minnia och Kim kallar det för läskiga mönster. Det handlar om kluster av hål som ofta är organiska och lite oregelbundna till formen. Rädsla för hål kallas för trypofobi, det är inte en erkänd fobi men något som många människor upplever. Om detta och mer i veckans Institutet. I det här fallet är "mer" till exempel parasiten som gör att en viss myras rumpa börjar likna ett rött bär, svaret på frågan "varför kan folk bo i Hiroshima?", varför virus kan vara bra, sätt att slippa bli levande begravd samt kilopriset på Higgs boson.

Kroppsvätskespecial i Norrköping

por Institutet

Vi åkte till kårhuset Trappan i Norrköping och spelade in en kroppsvätskepodd! Med oss var Sofia Ramström som forskar på blodplättar vid Linköpings universitet. Hon hade med sig sitt eget blod i provrör och en blodpropp och berättade om när hennes pappa samlade kiss i en läskflaska för att hjälpa henne i arbetet.Marie Rubér var också där och berättade om sin forskning på seminalplasma (det som spermier simmar i) och vi fick veta vad den vätskan "berättar" för kvinnokroppen när den kommer in. Och så tippar/håller vi tummarna för vem som vinner årets Nobelpris i medicin eller fysiologi.

Livepodd i Göteborg, om fria viljan och smekande robotar

por Institutet

Vi besökte Vetenskapsfestivalen i Göteborg och spelade in en podd. Som eminenta gäster hade vi forskarna Helena Backlund Wasling och Elias Eriksson. Vi pratade om den smekande roboten som inte heter Bjarne, som penslar folk med gethår. Och så får du höra argumenten som talar emot att vi har en fri vilja.

Institutet Fingerled Zeppelin 2014-03-29 kl. 11.03

por Institutet

Allt om hur farligt det egentligen är när det knakar i dina fogar, den första sekunden i universums historia, och warp drive! Hur bra är det egentligen? Dessutom: blommor som också är toaletter. Och varulvar! Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem Lundberg.

Institutet Bison och Fille 2014-03-22 kl. 11.03

por Institutet

Äntligen får du veta bl.a vilket som är världens mest metriska land, hur du vinner kriget i din hjärna, vad du ska välja av pest eller pest, och ifall du ska tacka ja till en trettiosex tusen år gammal köttbit. Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem Lundberg.

Institutet Timbukterie 2014-03-15 kl. 11.03

por Institutet

FULLT av nyttiga råd! Hur du undviker att se ut som om du är gjord av plåt, hur du lurar en fågel (om du är en krokodil), hur du gör Sahara blågrön, hur du åldersbestämmer en blåval, och hur tacksamma vi ska vara mot neandertalarna. Programledare: Karin Gyllenklev och Jesper Rönndahl. Ljuddesign: Nils Svennem Lundberg.