Kultakuumeen kolumni

de YLE Areena

Kulttuurin ajankohtaisohjelma Kultakuumeen kolumni.

Episodios

Kultakuumeen kolumni: Siri Kolu: Koputaan puuta

por YLE Areena

"Olen koukussa sarjan tapaan kehua ihmistä. Ohjelman sydän on tekijän ruokanäkemyksen ja vastaanottajan ruokakokemuksen välittäminen. Miten lämmöllä, tarkasti katsoen ja rakastaen puhutaan siitä, mitä toinen on tehnyt. Kun sanat loppuvat, napautetaan pöytää: erinomaista."

Kultakuumeen kolumni: Riina Katajavuori: Varokaa nakuja lapsia!

por YLE Areena

"Minä kasvoin 1970-luvun Suomessa ja luin tyytyväisenä sen ajan lastenkirjoja. Monet niistä olivat ruotsista käännettyjä valokuvateoksia. Satu paratiisista –kirjan oli runollisesti ruotsin kielestä suomentanut muuan Mirkka Rekola. Hollantilaisen Lies Wiegmanin mustavalkoisissa kuvissa alastomat pikkupoika ja pikkutyttö elävät luomiskertomuksen tarinaa. Yhdessä kuvassa tyttö katsoo pienenpientä sammakkoa paljaalla rintakehällään. Seuraavassa kuvassa tyttö loikkii sammakon lailla peppu viuhuen."

Kultakuumeen kolumni: Otso Kantokorpi: Haluan takaisin kirjamessuille!

por YLE Areena

"Kirjallisuuden maailma on minulle intiimi ja keskittymiselle rakentunut yksityinen alue. Messuilla 80 000:n ihmisen kanssa saan paniikkihäiriötä muistuttavan olon. "

Kultakuumeen kolumni: Siri Kolu: Joukossa ryhmyys tiivistyy

por YLE Areena

"Minua piinaa yksi toistuva kirjoitusvirhe. Kaikkien ryhmä-alkuisten yhdyssanojen R muuttuu tekstissäni säännöllisesti T:ksi. Tyhmätyö. Tyhmädynamiikka. Tyhmärooli. Tyhmänjohtaja. Tyhmäytyminen. Kyse on tietenkin psykologiasta. Olen aina vihannut ryhmätöitä."

Kultakuumeen kolumni: Antti Heikkinen: Oi tuntematon

por YLE Areena

"Enkä tarkoita sitäkään, että Suomen nuoriso olisi pöljää ja yleissivistymätöntä. Mutta jos joku siitäkin silloisesta lukiolaisjoukosta tarttuu tulevan vuoden aikana Väinö Linnan romaaniin, on se Louhimiehen ja kumppaneiden ansiota. Linnan teokset ansaitsevat tulla luetuiksi, tarinat kerrotuiksi, nähdyiksi ja koetuiksi. Patsaiksi ne ovat liian eläviä."

Kultakuumeen kolumni: Riina Katajavuori: Runofestivaalit ja kymmenen minuutin ongelma

por YLE Areena

"Pahinta, mitä esiintyjä voi tehdä, on huudella lavalta yhdeksän runoa luettuaan: ”Vieläkö on aikaa?” Yksikään järjestäjä ei vastaa rehellisesti ”Ei! Tule jo pois sieltä!” vaan hymyilee väkinäisesti ja nyökkää."

Kultakuumeen kolumni: Siri Kolu: Niskavuoren Hetan Suomi

por YLE Areena

"Onko väärin olla tämän päivän Heta Niskavuori? Satukirjojen jalomieliset prinssit on syrjäytetty. Jalomielisyys on sananakin kulahtanut. Nykymaailmassa Heta ei olisi kylmä ja ylpeä Muumäen emäntä, vaan ehkä konsultti tai poliitikko. Oman edun tavoittelusta on tullut hyve. Otetaan se, mikä on tarjolla. Otetaan sekin, mikä ei ole tarjolla, koska joku sen hölmöyksissään luovutti."

Kultakuumeen kolumni: Antti Heikkinen: Onnellisten maalaisten esiinmarssi

por YLE Areena

"Viime viikko jää mieleeni hämmentävänä. Silloin poikkeuksellisen moni maalainen vilttiintyi lausumaan sosiaalisissa ja epäsosiaalisissa medioissa kotiseudustaan niin kauniita sanoja, ettei sellaisia kuule yleensä kuin kansallispukuisten kunniamummojen tai Kalle Väänästä siteeraavien kotiseutuneuvosten kuivissa juhlapuheissa."

Kultakuumeen kolumni: Riina Katajavuori: Aikuinen harrastaa musiikkia

por YLE Areena

"Taiteenlajeista ainoastaan musiikki operoi minussa näin. Minulla ei ole taitoa analysoida, miksi näin tapahtuu. Miksi tunteet paisuvat hyvän musiikin äärellä. Mutta jo alakoulussa huomasin, että kaikki eivät reagoineet musiikkiin samalla tavalla. Jotkut olivat ihan kuin ei mitään. Minulla ihokarvat nousivat, itketti ja pakahdutti."

Kultakuumeen kolumni: Otso Kantokorpi: Munakkaaseen tumpattu tupakka

por YLE Areena

"Kahvihetkeni meni melkein pilalle, kun tahtomattani ryhdyin seuraamaan valotaulun frekvenssiä. En kuitenkaan katsonut asiakseni loukkaantua. Olinhan keskellä kauppakeskusta – sellaiseenhan nämä mainostaulut jotenkin kuuluvat. Kyseessä ei ollut siis ruma kategoriavirhe – niin kuin vaikka munakkaaseen tumpattu tupakka."

Kultakuumeen kolumni: Siri Kolu: Kun maailma on musta, lue minulle ääneen

por YLE Areena

"Kun maailma on musta, lue minulle ääneen. Niin voisi lukea omassa hoitotestamentissani. Luetaan toisillemme. Luetaan asemalaitureilla, kun pitkästymme odottamaan junaa. Luetaan rakastavaisina lakanoissa. Luetaan väsyneinä toisillemme ääneen työpäivän jälkeen, löydetään taas se yhteinen nauru. Jos ei jaksa itse lukea ääneen, on olemassa arjen ihme, joka tekee sen puolestasi: äänikirja."

Kultakuumeen kolumni: Antti Heikkinen: Titanic haisi pierulle – ja hyvä niin

por YLE Areena

"Ja katso! Niin vain läsähti kahdellasadalla miljoonalla tuotettu Hollywood-marenki savolaisten silmiteltäväksi. Oi sitä tunnelmaa, kuinka moninaisesti me otimmekaan Titanicin vastaan. Joku purisi vieruskaverilleen jänismetsälläkäynnistään, teinitytöt huokailivat Leonardo di Capion ihanaisuutta ja muutamat ukot hörähtelivät, kun Kate Winslet vilautti tissiä ja elokuvan kestäessä salin hajugalleriaan liittyi myös pierunkatku."

Kultakuumeen kolumni: Juha Hurme: Loppukesän kirjailijavisa

por YLE Areena

"Tässä sivistävä seuraleikki koko uusioperheelle! Vanhanaikainen viiden vihjeen tietovisa, missä etsitään yhtä kaikkien aikojen tärkeintä kotimaista kirjailijaa. No siinähän livahtikin jo yksi, ylimääräinen vihje."

Kultakuumeen kolumni: Riina Katajavuori: Samassa maailmassa

por YLE Areena

"Suurilla kielialueilla, henkisesti tai fyysisesti tilaavievissä maissa matkustaessani olen pohtinut, millaista olisi olla suuren maan tai vaikkapa entisen siirtomaavallan kansalainen. Venäläinen, britti, pohjoisamerikkalainen. Puhuisinko kovemmalla äänellä? Olisinko jotenkin itsestäänselvemmin jotakin?"

Kultakuumeen kolumni: Riina Katajavuori: Oletko sinä Anna- vai Emilia -ihmisiä?

por YLE Areena

"Prinssi Edwardin saarella (jonka olin lapsena ajatellut yhtä epätodelliseksi kuin Narnian) istuin L.M. Montgomery -konferenssissa ja kuulin ympäri maailmaa tulleiden Montgomery-tutkijoiden esitelmöivän. Tyttökirjallisuus oli tärkeä, merkityksellinen, avartava puheenaihe. "

Kultakuumeen kolumni: Juha Hurme: Viiankiaapa

por YLE Areena

"Yövyin teltassa keskellä tätä kaikkia kehoni mielihyväkeskuksia hierovaa konserttia, aavan laulua, laskemattoman auringon alla. Nukuin autuaan unta."

Kultakuumeen kolumni: Marjo Niemi: Avuton olo ja pari syytä sille

por YLE Areena

"Viimeisen kahden vuoden aikana olen huomannut ihmisten ja myös itseni väsyvän siihen, että usko omiin vaikuttamismahdollisuuksiin on kutistunut. En tiedä onko se näin, mutta siltä se tuntuu."

Kultakuumeen kolumni: Riina Katajavuori: Mennään naapuriin

por YLE Areena

"Kun takavuosina utelin pojaltani, mistä hänen jalkapallokaverinsa Nderim on kotoisin, lapsi katsoi minua hitaasti ja vastasi: Se on suomalainen."

Kultakuumeen kolumni: Juha Hurme: Puhe valmistuville

por YLE Areena

" Onneksi olkoon! Sinä teit sen. Valmistuit kuin valmistuitkin. Me kaikki olemme tosi ylpeitä sinusta. Kippis! Olet nyt siis valmis. Vai oletko? Mietitään hetki tätä asiaa."

Kultakuumeen kolumni: Marjo Niemi: Hyvinvointivaltio on sotaa parempi tarina

por YLE Areena

"Sukupolvelta toiselle välittyvä muisti on 80-100 vuotta pitkä. Se on lyhyt. Ehkä siinä syy taiteessa ilmenevälle uus-innolle juuri sota-aikoihin."

Kultakuumeen kolumni: Otso Kantokorpi: Pölyistä vauvajoogaa ja sokkotreffejä

por YLE Areena

"Futuristien aikakaudesta on kulunut jo sata vuotta, mutta henki tuntuu taas yllättävän samanlaiselta. Nopeus ja voima ovat edelleen valttia, vain teollisuuden on korvannut globaali digitaalinen vallankumous. Nuorisossa elää edelleenkin toivo: esimerkiksi uutta museotaan valmisteleva Amos Andersonin taidemuseo brändää itseään nuorison avulla. Muutenkin museomaailma on nuorentunut ja muuttunut vähemmän akateemiseksi: katutaide on noussut taiteen keskiöön."

Kultakuumeen kolumni: Riina Katajavuori: Mitä teet, kun kukaan ei katso?

por YLE Areena

"Olen viime aikoina koettanut kirjoittaa runoja. Keskittyminen on vaikeaa, sillä kammioon tunkee koko ajan sähköpostia, Whatsapp-viestiä, tekstiviestiä, ääniviestiä, Messenger-viestiä, Facebook-linkkiä sun muuta."

Kultakuumeen kolumni: Juha Hurme: Joutilaisuuden ylistys

por YLE Areena

"Eläin olla möllöttää ja funtsailee eläimen ajatuksiaan suurimman osan elämästään; valveilla, puoliunessa, unessa. Ihminen säilytti pitkään nämä eläinten erinomaiset ominaisuudet."

Kultakuumeen kolumni: Marjo Niemi: Kuinka suojautua taiteelta?

por YLE Areena

"Brändää itsesi taiteen kuluttajana. Sinusta tulee erilainen mielikuva, jos sanot harrastavasi kirjallisuutta, kuin jos sanot harrastavasi kuvataiteita. "

Kultakuumeen kolumni: Otso Kantokorpi: Miksi taiteista pitäisi puhua?

por YLE Areena

"Näyttelyssä kokemus on usein varsin intiimi ja yksityinen, mutta silti näyttelyissä on hauska käydä toisen ihmisen kanssa ja sitten käydä vaikka kahvilla jakamassa tuntemuksia. Kirjan lukeminen on sekin varsin yksityistä puuhaa, joka tapahtuu usein sängyssä ennen nukahtamista. Silti ihmiset perustavat edelleenkin lukupiirejä, joissa keskustellaan yhteisestä lukukokemuksesta. Kyse on yhteisöllisestä jakamisesta ja inhimillisestä vuorovaikutuksesta."

Kultakuumeen kolumni: Riina Katajavuori: Kun nappaan tequilaa

por YLE Areena

"Väärintulkintaani selitti se, ettei Vesala noudata Toivo Kärjen ja Heikki Salon koulukuntien sanapainosääntöjä. Suomen kielessä sanapaino tulee sanan ensimmäiselle tavulle, mutta nykyään sääntöä rikkovat tietoisesti kaikki, niin Chisu, Sanni kuin erityisesti räppärit."

Kultakuumeen kolumni: Hämäränhyssyyn

por YLE Areena

Tämähän on oikeasti se kohta vuodenkierrossa, jolloin meidän tulisi käpertyä kodin suojiin. Jos eläisimme edes jotenkuten luonnollisesti, keskittyisimme näillä leveysasteilla nyt lepäämään ja keräämään voimia seuraavan kevään koitoksiin. Saara Cantell.

Kultakuumeen kolumni: Miten tulla taiteilijaksi?

por YLE Areena

Luulen, että minusta tuli elokuvaohjaaja pitkälti sen vuoksi, että halusin löytää keinon päästä peilin takaiseen lumottuun maailmaan. Saara Cantell.

Kultakuumeen kolumni: Kaikessa soi blues

por YLE Areena

Suurin osa taidepoliittisista kannanotoista muodostuu ylevästä polopolosta, jossa korostetaan taiteen kuuluvan kaikille ja jossa uskotaan luovuuden merkitykseen eri elämänalueilla. Erityisen tärkeä kohderyhmä kaikille on lapset. Suurin osa poliitikoista korostaa myös taiteen itseisarvoa, vaikka varsinaiset perustelut taiteen olemassaololle haetaankin välinearvoista, voidaanhan taidetta tarkastella myös lisäarvona. Otso Kantokorpi.

Kultakuumeen kolumni: Kadonnutta kolumnia etsimässä

por YLE Areena

On aina yhtä sykähdyttävää muistaa, että ihmissilmällä ja tietoisuudella voi näin vain vaivattomasti ehdä aika-avaruusmatkan muutaman miljardin valovuoden taakse kaikkeuden uumeniin. Tähdillä on aina sama, tasoittava viestinsä: ota rauhallisesti, hötkyilemättä. Juha Hurmeen kolumni.

Kultakuumeen kolumni: Siveellisen taiteen puolesta

por YLE Areena

Fredrik J. Lindberg kirjoitti vuonna 1923, että sivistynyt yleisö etukädessä määrää, minkälainen taide kulloinkin rehottaa tai kukoistaa. Saara Cantell on kolumnissaan Lindbergin ajatusten äärellä.

Kultakuumeen kolumni: Löysin paavin Poschesta

por YLE Areena

Kolumnisti Otso Kantokorpi törmäsi uutiseen, joka palautti mieleen netti-pelin ja joka sai aikaan pohdinnan tekopyhyydestä.

Kultakuumeen kolumni: Suunnannäyttäjä

por YLE Areena

Aleksis Kivi tykkäsi Juteinin kamasta ja oppi häntä puoli vuosisataa varhaisemmalta sana- ja ajatustaiturilta ja kielimieleltä yhden jos toisenkin tempun ja roppakaupalla oikeaa, väärentämätöntä humanistista asennetta ja taistelumieltä. Juha Hurme suunnannäyttäjän jäljillä.

Kultakuumeen kolumni: Hyvän alun haasteet

por YLE Areena

Olipa kerran on lupaus seikkailuista, kommelluksista, prinssiveljeksistä ja torniin kahlituista prinsessoista. Se on takuu pääsystä peikkojen, maahisten, kulta-aarteiden ja outojen taikaesineiden maailmaan.

Kultakuumeen kolumni: Tämä tuote sisältää sanat ’neekeri’ ja ’kommunisti’

por YLE Areena

Jos kiellämme historiamme tai muuntelemme sitä, me vaikeutamme väistämättä ainoastaan historian kautta syntyvää ymmärrystä nykyisyydestä. Otso Kantokorpi.