Bokcirkeln

de Bokcirkeln

Bokcirkeln - där liv och litteratur möts. Marie Lundström och hennes gäster dyker ner i en bok, läser, möts och samtal uppstår. Ansvarig utgivare: Katarina Dahlgren Svanevik

Episodios

Bokcirkeln del 2: "Glaskupan" av Sylvia Plath

por Bokcirkeln

Vi är mitt uppe i bokcirkeln om Glaskupan av Sylvia Plath. Det här är en repris från 2015. Till det här mötet läste och författarna Qaisar Mahmood och Nina Lekander romanens intensiva mittenparti.

Bokcirkeln är uppdelad i tre delar och i den här delen diskuteras kapitel 8 till 13. Skriv till oss! bokradio@sverigesradio.se Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)

Bokcirkeln del 1: "Glaskupan" av Sylvia Plath

por Bokcirkeln

Tidigare i år släppte Elin Cullhed romanen Eufori som skildrar hur författaren Sylvia Plaths sista år i livet kan ha tett sig. I samband med att boken släpptes kom också dagböckerna av Sylvia Plath på nytt på svenska och det fick oss på Lundströms bokradio att tänka tillbaka till 2015 då författarna Qaisar Mahmood och Nina Lekander bokcirklade om Glaskupan av just Sylvia Plath.

Bokcirkeln är uppdelad i tre delar och i den första delen diskuterar vi kapitel ett till sju. Skriv till oss! bokradio@sverigesradio.se Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)

Bokcirkeln del 3: ”Glaskupan” av Sylvia Plath

por Bokcirkeln

Bokcirkeln om Glaskupan av Sylvia Plath går i mål. Det här är en repris från 2015 där författarna Qaisar Mahmood och Nina Lekander analyserar och diskuterar slutet på Sylvia Plaths klassiker.

Hur ska det gå för Esther Greenwood? Det här är den sista delen av tre. Skriv till oss! bokradio@sverigesradio.se Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)

Bokcirkeln del 1: ”Spionen som kom in från kylan” av John le Carré

por Bokcirkeln

I december 2020 dog den brittiske författaren John le Carré, 89 år gammal. Han fick sitt stora genombrott 1963 med Spionen som kom in från kylan, en roman som Marie Lundström och författarna Kerstin Ekman och Christoffer Carlsson tog sig an i en bokcirkel 2014.

I den första delen av bokcirkeln om Spionen som kom in från kylan läste vi fram till kapitel 8, Le Mirage!. Slutorden lyder: Firman betalar. Skriv till oss! bokradio@sverigesradio.se Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)

Bokcirkeln del 3: ”Spionen som kom in från kylan” av John le Carré

por Bokcirkeln

Vi har kommit fram till den avslutande delen av bokcirkeln om John le Carrés agentroman Spionen som kom in från kylan. Det är en repris från 2014 då Marie Lundström fick besök i studion av författarna Kerstin Ekman och Christoffer Carlsson.

Det här är den sista delen av tre i bokcirkeln om Spionen som kom in från kylan. Skriv till oss! bokradio@sverigesradio.se Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)

Bokcirkeln del 2: ”Spionen som kom in från kylan” av John le Carré

por Bokcirkeln

Vi är mitt uppe i bokcirkeln om John le Carrés agentroman Spionen som kom in från kylan. Det är en repris från 2014 då Marie Lundström gick in i kalla krigets känslostämning och underrättelsetjänsternas skuggvärld tillsammans med författarna Kerstin Ekman och Christoffer Carlsson.

I den andra delen av bokcirkeln om Spionen som kom in från kylan läste vi fram till kapitel 15, Välkommen till festen!. Slutorden lyder: Allt är i sin ordning. Skriv till oss! bokradio@sverigesradio.se Programledare: Marie Lundström Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Anna-Karin Ivarsson (producent)

Bokcirkeln del 3: Ormens väg på hälleberget

por Bokcirkeln

"Vi har gått hand i hand genom den här boken". Ja, ofta har de strukit under samma citat i boken Ormens väg på hälleberget. Och hittat samma tänkvärda skatter mellan raderna. Följ med när Marie Göranzon, Olof Wretling och Marie Lundström går i mål med bokcirkeln om Ormens väg på hälleberget från 1982, Torgny Lindgrens genombrottsroman.

I tredje och sista delen av bokcirkeln läser Marie Göranzon, Olof Wretling och Marie Lundström till slutet i Ormens väg på hälleberget. Torgny Lindgrens roman utspelar sig runt 1870-strecket i Västerbottens inland. Möt den ljussinnade Tea och hennes familj som är beroende av storägaren Karl Orsas goda vilja när det gäller krediten i handelsboden och arrendet som ska betalas varje år för att familjen ska få bo kvar. När inte pengarna räcker till krävs betalningen av kvinnorna i torpet. "Det var som det var." Programledare: Marie Lundström Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson (producent)

Bokcirkeln del 2: Ormens väg på hälleberget

por Bokcirkeln

Varför drap dom honom inte? Olof Wretling och Marie Göranzon är tillbaka i Lundströms bokradio. I den lilla stugan på Kullmyrliden i Västerbotten har ägaren till stugan, Karl Orsa, börjat kasta blickar på Teas dotter Eva. Det är henne han vill göra upp med nu när det årliga arrendet och räntan ska betalas. Missa inte del två av tre i bokcirkeln om Torgny Lindgrens Ormens väg på hälleberget! Programledare: Marie Lundström.

I andra delen av tre bokcirkelprogram läser Marie Göranzon, Olof Wretling och Marie Lundström fram till och med sidan 84 i Ormens väg på hälleberget. Häng med i Torgny Lindgrens roman som utspelar sig runt 1870-strecket i Västerbottens inland. Möt den ljussinnade Tea och hennes familj som är beroende av storägaren Karl Orsas goda vilja när det gäller krediten i handelsboden och arrendet som ska betalas varje år för att familjen ska få bo kvar. När inte pengarna räcker till krävs betalningen av kvinnorna i torpet. "Det var som det var." Programledare: Marie Lundström Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson (producent)

Bokcirkeln del 1: Ormens väg på hälleberget

por Bokcirkeln

"Det värsta som kan hända är att vi har läst fel bok!". Olof Wretling och Marie Göranzon läser Torgny Lindgrens klassiker från 1982, Ormens väg på hälleberget. Programledare: Marie Lundström.

I första delen av tre bokcirkelprogram läser Marie Göranzon, Olof Wretling och Marie Lundström fram till och med sidan 41 i Ormens väg på hälleberget. Häng med från början i Torgny Lindgrens roman som utspelar sig runt 1870-strecket i Västerbottens inland. Möt den ljussinnade Tea och hennes familj som är beroende av storägaren Karl Orsas goda vilja när det gäller krediten i handelsboden och arrendet som ska betalas varje år för att familjen ska få bo kvar. När inte pengarna räcker till krävs betalningen av kvinnorna i torpet. "Det var som det var" som Tea brukar säga. Programledare: Marie Lundström Redaktion: Fredrik Wadström och Anna-Karin Ivarsson (producent)

Del 1/3 "Damen, det brinner!" av Bodil Malmsten

por Bokcirkeln

Skådespelaren Gunnel Lindblom och radiomakaren Eric Schüldt läser Bodil Malmstens lyrik. I premiäravsnittet ägnar vi oss åt genombrottsverket från 1984: "Damen, det brinner!". 

Vårens andra bokcirkel fördjupar sig i en av våra mest folkkära författare: Bodil Malmsten. Hennes "Samlade dikter" har precis kommit ut i en behändig pocketutgåva och tillsammans med skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom och radiomakaren Eric Schüldt läser vi diktsamlingen Damen, det brinner! från 1984. I Bokcirkelns nästa avsnitt läser vi Bodil Malmstens diktsamling "Nåd & onåd" (1989) och i tredje avsnittet, fokuserar vi på "inte med den eld jag har nu" (1993). Programledare: Marie Lundström Producent: Nina Asarnoj

Del 2/3 "Alice i Underlandet" av Lewis Carroll

por Bokcirkeln

I Bokcirkelns andra del gör vi en psykoerotisk läsning av "Alice i Underlandet" tillsammans med kulturjournalisterna Eva Beckman från SVT och Johar Bendjelloul från Dagens Nyheter.

Dags för del två i vår bokcirkel om Alice i Underlandet. Kulturjournalisterna Eva Beckman från SVT och Johar Bendjelloul från Dagens Nyheter gör denna gång en psykoerotisk läsning av boken. Förra veckan var det premiär med en politisk tolkning och sista delen kommer att bjuda på en djupt personlig analys av denna superklassiker. Programledare: Marie Lundström Producenter: Nina Asarnoj och Fredrik Wadström

Del 2/3: "Lucy" av Jamaica Kincaid

por Bokcirkeln

Våra bokcirkeldeltagare Astrid Assefa och Björn Wiman har nått fram till kapitlet "Tungan" och Lucys sexuella uppvaknande.

Vi har nått fram till andra delen av bokcirkeln om Jamaica Kincaids roman Lucy. Medverkar gör skådespelaren Astrid Assefa, som just nu medverkar i dansföreställningen DNA på Backa Teater och Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman, aktuell med klimatboken "Sent på jorden". "Lucy" är en roman med delvis självbiografisk grund om tonårsflickan Lucy som lämnar Karibien och födelseön Antigua för ett liv som au pair i New York. Boken kom ut 1990 och räknas som ett av Jamaica Kincaids (född 1949) mest centrala verk. Vi läser från sidan 45 och kapitlet "Tungan" fram till sidan 110 och raden "Ett kusligt lugn hade sänkt sig (...)". Bokcirkelns andra träff handlar om hur Lucy bekantar sig med sin egen kropp och även med andras, och hur hon blir vittne till den lyckliga blonda kärnfamiljens sammanbrott. Programledare: Marie Lundström Producent: Nina Asarnoj och Fredrik Wadström

Del 1/3 "Alice i Underlandet" av Lewis Carroll

por Bokcirkeln

Världens kanske mest kända barnbok skrevs redan 1865 av pseudonymen Lewis Carroll. Nu granskar vi den ur nya vinklar tillsammans med Eva Beckman och Johar Bendjelloul.

Äntligen premiär för vårens första bokcirkel. Vi läser Alice i Underlandet av Lewis Carroll tillsammans med SVT-chefen och kulturjournalisten Eva Beckman och Johar Bendjelloul, På spåret-vinnaren och radiomannen som nu arbetar på Dagens Nyheter. Denna högt älskade barnbok, en klassiker i ordets sanna bemärkelse, närmar vi oss från tre olika håll: Vi gör en politisk tolkning, en psykoerotisk och en djupt personlig. Ni kommer inte att bli besvikna. Programledare: Marie Lundström Producenter: Nina Asarnoj och Fredrik Wadström

Del 3/3 "Lucy" av Jamaica Kincaid

por Bokcirkeln

Tredje och sista delen i höstens bokcirkel om Jamaica Kincaids delvis självbiografiska uppväxtskildring. Det är sextiotal i New York när Lucy lämnar kärnfamiljen, får en skrivbok och föds som författare.

Final i höstens bokcirkel om Jamaica Kincaids roman Lucy med Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter och skådespelaren Astrid Assefa. Vi läser ut romanen om den tonåriga Lucy som lämnar födelseön i Karibien och åker till New York för att jobba som au pair i en blond kärnfamilj med högt kulturellt kapital. Jamaica Kincaid är Lundström-redaktionens egen Nobel-kandidat. Det är också radiopremiär för artisten och författaren Uje Brandelius specialskrivna Bokcirkelsång en fantasi om snacket i en typisk bokcirkel. Programledare: Marie Lundström Producent: Nina Asarnoj

Del 3/3 "inte med den eld jag har nu" av Bodil Malmsten

por Bokcirkeln

Final i Bokcirkeln om Bodil Malmstens lyrik. I det sista avsnittet läser vi "inte med den eld jag har nu" från 1993 med skådespelaren Gunnel Lindblom och radiomakaren Eric Schüldt.

Final för Bokcirkeln om Bodil Malmstens lyrik. Skådespelaren Gunnel Lindblom och radiomakaren Eric Schüldt läser hennes diktsamling inte med den eld jag har nu från 1993. Vi sammanfattar läsningen av diktsamlingarna vi läst "Damen, det brinner! (1984) och "Nåd & onåd (1989) och försöker förklara varför Bodil Malmsten var - och är - så älskad. Programledare: Marie Lundström Producent: Nina Asarnoj

Del 3/3 "Alice i Underlandet" av Lewis Carroll

por Bokcirkeln

Vi läser ut Alice i Underlandet och kulturjournalisterna Eva Beckman från SVT och Johar Bendjelloul från Dagens Nyheter finner en bok pepprad med kroppskomplex.

Final i Bokcirkeln om Alice i Underlandet: Eva Beckman och Johar Bendjelloul gör denna gång varsin djupt personliga tolkning av boken och det visar sig att Alice i Underlandet handlar om kroppskomplex, längdångest och ätstörningar. Vi tar ett sorgset adjö av denna rika bok och konstaterar att man kan göra i stort sett hur många läsningar som helst av den. Programledare: Marie Lundström Producenter: Nina Asarnoj och Fredrik Wadström

Del 2/3 "Nåd & onåd" av Bodil Malmsten

por Bokcirkeln

Världen var ur led redan 1989. Skådespelaren Gunnel Lindblom och radiomakaren Eric Schüldt läser Bodil Malmstens trettio år gamla diktsamling "Nåd & onåd" och finner en svart samtidsskildring.

Ja, vi fortsätter att fördjupa oss i Bodil Malmstens lyrik i Bokcirkelns andra del. Denna gång läser skådespelaren Gunnel Lindblom och radiomakaren Eric Schüldt i diktsamlingen Nåd & onåd från 1989 ur den nya pocketen med Bodil Malmstens samlade dikter. Programledare: Marie Lundström Producenter: Nina Asarnoj

Del 1/3: "Lucy" av Jamaica Kincaid

por Bokcirkeln

Vi läser Jamaica Kincaids "Lucy" och fröjdas.

Ja, så är den här - vår efterlängtade bokcirkel! Vi tjuvstartade redan den 22:a oktober då vi spelade in det första avsnittet på scen i studio 4 i Radiohuset. Våra två bokcirkeldeltagare är Astrid Assefa, skådespelare, just nu aktuell i föreställningen DNA på Backa Teater och Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter och aktuell med klimatboken "Sent på jorden. 33 tankar om världens största nyhet". Själva BOKCIRKELBOKEN är Jamaica Kincaids "Lucy" som kom ut 1990, en roman men med självbiografisk botten om när den unga Lucy lämnare födelseön Antigua och flyttar till New York för att arbeta som au pair. Programledare: Marie Lundström Producenter: Nina Asarnoj och Fredrik Wadström

Del 3/3 "Laterna Magica" av Ingmar Bergman

por Bokcirkeln

Varmt välkomna till tredje delen av bokcirkeln! Vi läser sista delen av Ingmar Bergmans självbiografiska bok "Laterna Magica".

Tillsammans med er lyssnare, författaren och poeten Agnes Lidbeck, skribenten och författaren Göran Greider bokcirklar vi kring Ingmar Bergmans bok "Laterna Magica". Till bokcirkelns tredje och sista träff har vi läst från sidan 197 till slutet. Eller, om du har en annan utgåva än vi så lyder sista meningen: Först i efterhand kunde jag bedöma felgrepp och svagheter. Det är inte längre barnet Ingmar Bergman vi följer. Nu är han en ung lovande regissör, en man oförmögen att hålla fast vid äktenskapet, en ständigt orolig människa som finner glädjen i teater och filmduken. Programledare: Marie Lundström Producent: Alba Mogensen

Del 2/3 "Laterna Magica" av Ingmar Bergman

por Bokcirkeln

Varmt välkomna till andra delen av bokcirkeln! Vi läser mittenpartiet av Ingmar Bergmans självbiografiska bok "Laterna Magica".

Tillsammans med er lyssnare, författaren och poeten Agnes Lidbeck, skribenten och författaren Göran Greider bokcirklar vi kring Ingmar Bergmans bok "Laterna Magica." Till bokcirkelns andra träff har vi läst fram till och med sidan 196. Eller, om du har en annan utgåva än vi så lyder sista meningen: Först i efterhand kunde jag bedöma felgrepp och svagheter. Det är inte längre barnet Ingmar Bergman vi följer. Nu är han en ung lovande regissör, en man oförmögen att hålla fast vid äktenskapet, en ständigt orolig människa som finner glädjen i teater och filmduken. Programledare: Marie Lundström Producent: Alba Mogensen

Del 1/3 "Laterna Magica" av Ingmar Bergman

por Bokcirkeln

Bokcirkeln är tillbaka! Tillsammans med er lyssnare, författaren och poeten Agnes Lidbeck, skribenten och författaren Göran Greider så bokcirklar vi kring Ingmar Bergmans bok "Laterna Magica."

Tillsammans med författaren och debattören Göran Greider, poeten och författaren Agnes Lidbeck bokcirklar vi kring Ingmar Bergmans självbiografiska roman "Laterna Magica." När vi först möter vår huvudperson är året 1918, den nyfödda Ingmar Bergman svävar mellan döden och livet och kan inte bestämma sig om han vill leva eller inte. Varmt välkomna att vara med och läsa! Till första träffen har vi läst fram till sidan 84. Programledare: Marie Lundström Producent: Alba Mogensen

Del 3/3 "Stenarna skola ropa" av Ruth Rendell

por Bokcirkeln

Bokcirkeln går i mål! Författaren Åsa Larsson, poeten och psykoanalytikern Ulf Karl Olov Nilsson och Marie läser tillsammans med er lyssnare ut vår bokcirkelbok: Stenarna skola ropa, av Ruth Rendell.

Så var det dags, sista träffen för vårens bokcirkel är här! Tillsammans med författaren Åsa Larsson, poeten och psykoanalytikern Ulf Karl Olov Nilsson, Marie och er lyssnare går bokcirkeln i mål och läser ut "Stenarna skola ropa" av Ruth Rendell. Vi befinner oss på den engelska landsbygden det är 60-tal och i familjen Coverdales stora hus jobbar Eunice Parchman. Hon städar, fejar och håller rent. Men lika lätt som hon rör dammvipporna över bokhyllor och fönsterkarmar, lika tungt bär hon på sin hemlighet. En hemlighet som kommer att sluta i döden för familjen Coverdale. Ja, varmt välkomna att vara med och läsa! Programledare: Marie Lundström Producent: Alba Mogensen

Del 2/3 "Stenarna skola ropa" av Ruth Rendell

por Bokcirkeln

Tillsammans med er lyssnare, deckarförfattaren Åsa Larsson och poeten och psykologen Ulf Karl Olov Nilsson bokcirklar vi om Ruth Rendells krimklassiker "Stenarna skola ropa."

Tillsammans med er lyssnare, deckarförfattaren Åsa Larsson och poeten och psykologen Ulf Karl Olov Nilsson bokcirklar vi om Ruth Rendells krimklassiker "Stenarna skola ropa." Vi befinner oss på den engelska landsbygden det är 60-tal och i familjen Coverdales stora hus jobbar Eunice Parchman. Hon städar, fejar och håller rent. Men lika lätt som hon rör dammvipporna över bokhyllor och fönsterkarmar, lika tungt bär hon på sin hemlighet. En hemlighet som kommer att sluta i döden för familjen Coverdale. Ja! Välkomna att vara med och läsa. Till den här träffen har vi läst fram till och med kapitel 18. Programledare: Marie Lundström Producent: Alba Mogensen

Del 1/3 "Stenarna skola ropa" av Ruth Rendell

por Bokcirkeln

Tillsammans med er lyssnare, författarna Åsa Larsson och Ulf Karl Olov Nilsson läser vi Ruth Rendells deckarklassiker "Stenarna skola ropa".

Ruth Rendells klassiska roman "Stenarna skola ropa" utspelar sig på den engelska landsbygden, färgteven har precis kommit, ska vi gissa att det är 60-tal. Till familjen Coverdale kommer en kvinna vid namn Eunice Parchman. Hon har blivit anställd för att städa och hålla rent i det stora huset. Men hon har en stor hemlighet: hon kan varken läsa eller skriva. Och det, det kommer att bli slutet på familjen Coverdales liv. Men, är det riktigt så enkelt? Varmt välkomna att vara med och läsa! Tillsammans med författarna Åsa Larsson och Ulf Karl Olov Nilsson bokcirklar vi, och till första träffen har vi läst fram till och med kapitel 8. Såhär ser lässchemat ut för de andra träffarna: Träff två: fram till kapitel 18. Träff tre: resten av boken. Programledare: Marie Lundström Producent: Alba Mogensen

Del 3/3. ”Tjänarinnans berättelse” av Margaret Atwood

por Bokcirkeln

Bokcirkeln läser Margaret Atwoods roman Tjänarinnans berättelse (The Handmaid's Tale) från 1985.

Tjänarinnans berättelse har blivit både opera, långfilm och tv-serie men här tar vi oss an originalet. Deltagande läsare är Navid Modiri, poet och musiker, samt Katarina Wennstam, författare och journalist. Bokcirkelledare är som alltid Marie Lundström. Andra avsnittet läser vi till sidan 236. Foto: Mattias Ahlm

Del 2/3 ”Tjänarinnans berättelse” av Margaret Atwood

por Bokcirkeln

Bokcirkeln läser Margaret Atwoods roman Tjänarinnans berättelse (The Handmaid's Tale) från 1985.

Tjänarinnans berättelse har blivit både opera, långfilm och tv-serie men här tar vi oss an originalet. Deltagande läsare är Navid Modiri, poet och musiker, samt Katarina Wennstam, författare och journalist. Bokcirkelledare är som alltid Marie Lundström. Andra avsnittet läser vi till sidan 236. Foto: Mattias Ahlm

Del 1/3. ”Tjänarinnans berättelse” av Margaret Atwood

por Bokcirkeln

Vi läser Margaret Atwoods roman Tjänarinnans berättelse (The Handmaid's Tale) från 1985.

Tjänarinnans berättelse har blivit både opera, långfilm och tv-serie men här tar vi oss an originalet. Deltagande läsare är Navid Modiri, poet och musiker, samt Katarina Wennstam, författare och journalist. Bokcirkelledare är som alltid Marie Lundström. Första avsnittet läser vi till sidan 128. Foto: Mattias Ahlm

Bokcirkeln läser Elena Ferrantes Neapelkvartett - del 4: "Det förlorade barnet"

por Bokcirkeln

Häng med när Bokcirkeln läser ALLA fyra böckerna i Elena Ferrantes Neapelkvartett tillsammans med Henrik Hjelt och Helena von Zweigbergk - idag den sista "Det förlorade barnet".

Examen och avslutningsdags för sommarens Bokcirkel-serie. Vi går i mål med den sista boken om Elena och Lila, av Elena Ferrantes Neapelkvartett, och som heter "Det förlorade barnet". Bokcirkeldeltagare är komikern, reservofficeren, juristen och skådespelaren Henrik Hjelt samt författaren, programledaren, journalisten och filmrecensenten Helena von Zweigbergk. Bokcirkelledare är Marie Lundström.

Bokcirkeln läser Elena Ferrantes Neapelkvartett - del 3: "Den som stannar, den som går"

por Bokcirkeln

Bokcirkeln läser alla fyra böckerna i Elena Ferrantes Neapelkvartett tillsammans med Henrik Hjelt och Helena von Zweigbergk - idag "Den som stannar, den som går".

Vännerna Elena och Lila har båda hunnit bli vuxna när vi möter dem i Elena Ferrantes näst sista bok, "Den som stannar, den som går". Tillsammans med författaren Helena von Zweigbergk och komikern och skådespelaren Henrik Hjelt kastar vi oss in i Italiens värme, där fortfarande vänskapen och kärleken betyder allt. Bokcirkelledare är Marie Lundström.

Bokcirkeln läser Elena Ferrantes Neapelkvartett - del 2: "Hennes nya namn"

por Bokcirkeln

Bokcirkeln läser alla fyra böckerna i Elena Ferrantes Neapelkvartett tillsammans med Henrik Hjelt och Helena von Zweigbergk - idag "Hennes nya namn".

Till den här veckan är det bok två i Neapelkvartetten om vännerna Lila och Elena vi bokcirkulerar kring. "Hennes nya namn", som boken heter. Författaren heter ju Elena Ferrante. Bokcirkeldeltagare är ju såklart du som lyssnar, men i studion finns även författaren Helena von Zweigbergk och komikern och skådespelaren Henrik Hjelt. Bokcirkelledare är Marie Lundström

Bokcirkeln läser Elena Ferrantes Neapelkvartett - del 1: "Min fantastiska väninna"

por Bokcirkeln

Bokcirkeln ger sig i kast med alla fyra böckerna i Elena Ferrantes Neapelkvartett. Tillsammans med Henrik Hjelt och Helena von Zweigbergk - idag "Min fantastiska väninna".

En ny omgång av bokcirkeln är här! Vi läser Elena Ferrantes fyra böcker som finns på svenska. Fyra böcker, fyra veckor. Bokcirkeldeltagare är de stora H:na - Henrik Hjelt och Helena von Zweigbergk. Bokcirkelledare är som alltid Marie Lundström! Och så här ser läseschemat ut: Min fantastiska väninna (som vi läser till den 30:e juli) Hennes nya namn (som vi bokcirkulerar kring den 6:e augusti) Den som stannar, den som går (som vi reder ut den 13:e augusti) "Det förlorade barnet" (som vi diskuterar färdigt den den 20:e augusti)

Bokcirkeln läser Ernest Hemingways bok "Den gamle och havet" - del 2

por Bokcirkeln

Vi möts på sista sidan av Hemingways "Den gamle och havet", och diskuterar med bokcirkeldeltagarna Jessica Schiefauer och Mikael Niemi.

Den andra - och sista - omgången bokdiskussion här i Bokcirkeln om Ernest Hemingways "Den gamle och havet" från 1952. Vi läser från sidan 48, fram till sista sidan - det bittra slutet - om den kubanske fiskaren Santiago som går in i tvekamp med en enorm fisk, en tvekamp som förbyts till medkänsla. Bokcirkeldeltagare är Mikael Niemi och Jessica Schiefauer - båda författare och Augustprisvinnare - och bokcirkelledare är Marie Lundström.

Bokcirkeln läser Ernest Hemingways bok "Den gamle och havet" - del 1

por Bokcirkeln

Ny omgång bokcirkeldiskussioner kring Hemingways "Den gamle och havet. Bokcirkeldeltagare är författarna Mikael Niemi och Jessica Schiefauer.

Bokcirkeln ger sig i kast med en ny roman - och den här gången läser vi "Den gamle och havet" av Ernest Hemingway tillsammans med författarna och Augustprisvinnarna Jessica Schiefauer och Mikael Niemi. Och er lyssnare, såklart. Läs fram till sidan 47, och var med och lyssna på veckans samtal kring boken. Bokcirkelledare är Marie Lundström

Bokcirkeln läser Henrik Tikkanens bok "Mariegatan 26 Kronohagen" - del 3

por Bokcirkeln

Vi kastar oss in i Tikkanens universum tillsammans med Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg och den forne finansministern Kjell-Olof Feldt

I den tredje och avslutande delen av Bokcirkeln om Märta Tikkanens bok "Århundradets kärlekssaga" ger vi oss i kast med Märtas man - Henrik Tikkanen och läser den bok som sägs ha inspirerat Märta att skriva "Århundradets kärlekssaga". Tillsammans den forne finansministern Kjell-Olof Feldt och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg läser vi därför Henrik Tikkanens bok "Mariegatan 26 Kronohagen". Hur ser Henriks bild ut av Märtas och hans äktenskap? Vad är det för kärlek som träder fram? Vi läser hela boken, från första till sista sidan. Läs gärna med oss! Bokcirkelledare är Marie Lundström

Bokcirkeln läser Märta Tikkanens bok "Århundradets kärlekssaga" - del 2

por Bokcirkeln

Till idag har den forne finansministern Kjell-Olof Feldt och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg läst färdig Märta Tikkanens klassiker "Århundradets kärlekssaga"

Hade kärleken överlevt om Märta Tikkanens man Henrik hade blivit nykter? Det undrar vi i den andra delen av bokcirkel-diskussionerna om Märta Tikkanens bok "Århundradets kärlekssaga." Vi läser och diskuterar tillsammans med Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, och den förra finansministern Kjell-Olof Feldt. Från sidan 80, och framåt! Bokcirkelledare är Marie Lundström