Detektor

de Detektor

Från 2012. Förklarar och blottlägger fakta i debatt, politik, medier och fikarum. Ansvarig utgivare: Cecilia Bodström

Episodios

Dubbdäckens dödlighet och smygbögar

por Detektor

Räddar eller skördar dubbdäcken liv? Det magiska datumet för att byta däcken är här och Detektor utreder i omgångens sista program produkten som finns för att göra trafiken säkrare - dubbdäcken. Bakom kulisserna pågår ett krig: Forskarna hävdar att däcken skördar människoliv men alla håller inte med. Aftonbladets motorjournalist Robert Collin menar att det bara är en myt. Detektor utreder sanningshalten hos de bägge lägren. Mobilen vs Flygplan Flygplan och mobiltelefoner är för de allra flesta av oss, två ord som inte hör ihop. Men nu satsar fler och fler flygbolag på att göra det möjligt att använda den egna mobilen på flygresan. Hur stämmer det överens med uppfattningen att mobilen får flygplan ur balans och till och med leder till att flyget störtar. Detektor sätter förstoringsglaset över myten. Böghatarna är smygbögar Då och då dyker det upp påståenden som Detektor älskar att ta sig an - argument som låter lite för bra för att vara sanna - vi petar denna gång på uttalandet: Det är som jag alltid har misstänkt att böghatarna i själva verket är smygbögar., hävdat av journalistveteranen Robert Aschberg. I krönikan skriver han att det nu är bevisat genom vetenskapliga rön, men är det verkligen så? Detektor utreder. Tv-kändisarna lägger på sig 5 kilo Till sist tar Henrik Torehammar sig an veckans lyssnarfråga - blir man fem kilo tyngre i teverutan? Hör programledaren Malou von Sivers och fotografen Göran Segeholm. Stämmer det eller är det bara en illusion som ligger i betraktarens ögon?

I Detektors påskägg: Kriminalitet, sex och IQ-guldfisk

por Detektor

Detektor tittar på Mediebilden av Malmö och påståendet att Rosengård är lika fredligt som Bromma, stämmer verkligen det och vad kan man egentligen utläsa av brottsstatistiken? I påskägget finns även jakten på sanningen om guldfiskens korta minne och om män tänker på sex var sjunde sekund!

 ”Rosengård är lika fredligt som Bromma" I veckans Detektor problematiseras mediebilden av Malmö- ofta utmålat som ett brinnande inferno med åtta mord och så nära ett laglöst land man kan komma - ett svenskt Chicago. Återkommande dyker motbilderna upp för att nyansera bilden av staden så även de senaste veckorna. Detektor har fastnat för ett påstående från Sydsvenska Handelskammaren: att om Rosengård låg i Stockholm skulle det vara en av de fredligaste plasterna tillsammans med Bromma. Detektor utreder med hjälp av kriminologer hur man ska se på rapporten och vad man kan utläsa av statistiken - egentligen. Dum som en Guldfisk – pyttsan heller Mytjägaren Oskar Schönning utreder IQ-guldfisk som används som ett standarduttryck för att man är lite korkad och lätt glömsk men är det verkligen rättvist mot guldfisken? Detektor slår fast sanningen en gång för alla. Män tänker på sex var sjunde sekund Martin Åkerblom har gett sig ut på stan för att höra hur ofta vi tänker på sex egentligen, stämmer den upprepade uppfattningen att män tänker på sex var sjunde sekund? Vad räknas som sextankar och hur ofta tänker kvinnor på sex? Detektor ger dig svaret. Påskgotte Sist ut ger Henrik Torehammar dig gottekunskaper från Detektors påskägget – han utreder lyssnarnas frågor och ger dig fakta om påskuppfattningar  som du kan använda vid middagsbordet under långhelgen för att briljera med kunskaper.

Detektor om starka känslor och förstorade tal

por Detektor

I veckans Detektor granskar vi ämnen som berör - som att barn far illa och oroas över framtiden. Nyheter och slutsatser som vi sällan ifrågasätter eftersom frågorna förtjänar att uppmärksammas.

Klimatet är jordens undergång Följ med bakom påståendet att 7 av 10 barn har klimat-ångest, en undersökning från försäkringsbolaget Trygg Hansa som fick stor spridning i medierna. Martin Wicklin berättar om ett svajigt resultat som kan utläsas lite hur som helst. Närmare en halv miljon glömda barn Vi har även granskat underlaget för reklamkampanjen från hjälporganisationen Glömda barnen, som är en del av Hela människan som kyrkorna står bakom. Vi granksar påståendet: ”I Sverige finns det 385 000 glömda barn”. Vi spårar siffrans ursprung och får dess betydelse utvärderad av experter. Är det verkligen så att vart femte barn är ett glömt barn i Sverige eller har de inte fog för påståendet? Rädsla och statistik Vargarna väcker alltid mycket känslor och för några veckor sedan var rädslan för vargen uppe i medierna igen. Fabian Asserbäck kollar vad siffrorna säger. AIK vs AIK Sist ut i dagens program står den högst aktuella fighten om namnet AIK inför slutspelen i ishockey. Två lag krigar. Den oberoende Henrik Torehammar utreder vilket lag -Skellefteå AIK eller AIK i Solna som är det riktiga AIK!

Jobben, maskarna och irrationella höghus

por Detektor

Den mest jobbskapande reformen? Jobben är den viktigaste frågan för politikerna just nu och argumenten för jobben kommer att intensifieras inför valet 2014. Detektor tittar närmare på vilka effekter som regeringens största jobbreform - jobbskatteavdragen hittills har gett. Hur många jobb har skapats? Går det att säga? Veckans sändning granskar Henrik von Sydow (M) som är ordförande i skatteutskottet och hans uttalande i förra veckan att jobbskatteavdraget tillhör en av de mest jobbskapande reformer vi känner till. Mask i magen Mytjägaren Oskar Schönning utreder en myt som kanske inte är lika känd, men som berör: Du kan få mask i magen av att äta sushi. Eller? Detektor försöker ta sig in på en tarmsköljningsklinik för att finna svaret. Jag är ingen höghustaliban Ett annat påstående i veckan står Madeleine Sjöstedt, (FP) Fastighetsborgarrådet i Stockholm, för hon tycker att höga hus är irrationella. Upp för granskning är påståendet: Bygga högt kan man göra på platser där solen står rakt ovanför under en stor del av året, men här, där solen ofta står lågt, kan man inte bygga kluster av höga hus. Det är inte rationellt". Men är det verkligen så? Detektor utreder.

Premiär för Detektor: Bolånekrig och sockerchock

por Detektor

Borg vs Bankerna om bolånen Striden har pågått länge och påståenden har haglat. Finansminister Anders Borg har vid upprepade tillfällen påpekat att bankerna har orimligt höga bolånemarginaler och att de borde sänka räntan till sina kunder. Bankerna på andra sidan har kontrat med att alla eventuella vinstmarginaler äts upp av ökade kostnader som de tvingas till genom större säkerhetsbuffertar i sina upplåningar. Vem har rätt? Detektor tar sig an ett tungt ämne i premiärprogrammet. Sockerstinna barn - upp till bevis! Vår mytjägare Oskar Schönning testar föreställningen som är välgrundad hos de flesta föräldrar - att deras barn blir speedade av sötsaker. Men är det verkligen så? Följ med på barnkalas och hör hur vår test-pojke reagerar på saftglas efter saftglas. Världens fetaste folk Jamie Oliver tar sig an världens mest överviktiga befolkning - lyder påan till det populära matlagningsprogrammet som rullar i kanal 7. Men amerikaner hamnar först på 17:e plats i en stor undersökning. Fabian Asserbäck utreder.