Elfving möter

de Elfving möter

Ulf Elfving möter kända svenskar. Ansvarig utgivare: Dan Granlund

Episodios

Arne Hegerfors: Jag hade turen att kommentera när det gick bra för Sverige och då blir det klassiska referat.

por Elfving möter

Han är en av våra största Tv-profiler, en legendar inom sportjournalistiken och var verksam som sportkommentator i 43 år.

Utöver sina många sportuppdrag så gjorde han gjorde stor succé tillsammans med Björn Skifs i Kryzz. Ledde familjeunderhållningsprogrammet Det kommer mera och vann 1992 det stora journalistpriset. Här i Elfving möter blir det ett samtal om Arnes tid i skolan och om hur gympaläraren räddade Arne från att bli underkänd. Arne berättar också om hur han upplever att livet rättat sig efter hans takt, att han har haft turen att det dykt upp saker vid rätt tillfälle genom livet. Vidare berättar Arne om tillfälligheterna hur han kom in på TV och att han har mycket att tacka Lars-Gunnar Björklund för. Det underliga att det alltid gått bra för Sverige när Arne refererat och hur förbundet krävde att Arne Hegerfors skulle kommentera när Sverige spelade. Att han haft lätt för sig när det kommer till att arbeta med sport. -Det som man är intresserad av behöver man inte plugga, det åker bara rakt in, berättar han för Ulf Elfving. Han berättar även om sitt stora intresse för musik och hur han tidigare inte kunde passera en skivbutik utan att köpa något, -Jag är våldsamt musikintresserad. Arne säger att han idag mår bra och känner att han haft en stor tur trots stroke, hjärtinfarkt och hjärntumör på kort tid. -Jag har en fantastisk fru som tagit hand om mig och tre fantastiska barn och vi har det hur bra som helst, berättar Arne Hegerfors för Ulf Elfving.

Janne Loffe Carlsson: Jag har alltid sagt att jag har lite tomtar omkring mig

por Elfving möter

Ulf Elfving möter konstnären, batteristen och skådespelaren Janne "Loffe" Carlsson i ett samtal om livet, konsten och andligheten.

Janne Carlsson har precis fyllt 80 år, och berättar bland annat om de olika roller han har gjort och som har definierat honom. Både de allvarliga, mer djupgående och de mer lättsamma och glättiga. Han pratar också gärna om den andlighet han upplever i olika former, bland annat om tecken han får när det gäller att välja vägar i livet. - Jag har alltid sagt att jag har lite tomtar omkring mig, och om jag inte gör som de säger blir de ledsna.

Pelle Holmberg: Livet har tagit en överraskande vändning

por Elfving möter

Pelle Holmberg är biolog och författare, känd som en av Sveriges främsta svampexperter. För ett år sedan fick han diagnosen demens. För första gången berättar han hur det påverkar honom och familjen.

I ett öppenhjärtligt samtal med Ulf Elfving berättar vår främsta svampexpert Pelle Holmberg och hans fru Ingrid om hur livet nu har tagit en helt annan vändning.Familjen väljer nu att berätta om hur deras liv förändrats genom att Pelle fått sin diagnos.- Jag vill berätta för att jag hoppas att det kan hjälpa andra. Och jag tycker man ska tala mera om hur man ska hantera denna sjukdom. Jag har tur som har min familj omkring mig och så är jag på ett bra pensionat där  jag träffar andra i min situation. Livet förändras men jag har kvar kärleken till skogen. Och jag hittar fortfarande i mina svampmarker och kommer att fortsätta ha mina grupper på svamppromenader, säger Pelle Holmberg till Ulf Elfving.

Lena Rådström Baastad : Politiken är fantastisk, men ibland är det rätt mycket skitsnack också

por Elfving möter

På lördag väljs hon till partisekreterare för Socialdemokraterna hon ersätter Carin Jämtin som valt att lämna sitta arbete. Hon har tidigare varit ordförande för Kommunstyrelsen i Örebro.

Lena berättar om varför hon valt att tacka ja till det här jobbet, vad hon gör på sin fritid, hur hennes uppväxt i Örebro såg ut och vad hon berättade för Stefan Löfvén när han ringde och ställde frågan om hon ville bli ny partisekreterare.Här får vi möta personen och politikern Lena Baastad Rådström. Hon har i många år varit Kommunstyrelsens ordförande i Örebro men lämnade politiken i början på året för att jobba på en ledarskapsbyrå. Men nu är hon alltså tillbaka i den politiska hetluften .Hon har varit fiskrensare på Island, plockat persikor på Nya Zeeland i sin ungdom. Här får vi veta varför hon valde att gå ut på sin blogg och berätta att hon blivit kär. - Politiken är fantastisk, men det kan ibland är det rätt mycket skitsnack också säger hon medanledning av att hon kände sig tvungen att gå ut och berätta om sin nya kärlek på sin blogg som Kommunstyrelsens ordförande.Hon berättar också om hur det är att ständigt bli bedömd utifrån sitt utseende. Vad hon har på sig och hur hon ser ut.- Jag är beklämd över att vi inte kommit längre, det är fortfarande ojämna strukturer, det är därför vi måste ha de där jämställdhetsglasögonen på oss hela tiden, säger Lena Baastad Rådström till Ulf Elfving i söndagens Elfving möter.

Lill Lindfors: Fraülein Schneider är nog bland det bästa jag gjort på scenen

por Elfving möter

Hon är en av våra absolut största artister och skådespelare både komiska och allvarliga roller har hon hanterat med stor framgång.

Hon gjorde stor succé tillsammans med Johan Rabaeus på Stockholms Stadsteater där spelade Fraülein Schneider och Herr Schultz. Hon var magnifik i den rollen skrev flera tidningar.Här i Elfving möter blir det ett samtal om uppväxten i Helsingfors under kriget. Hon berättar också hur hennes engagemang för de brasilianska gatubarnen startade. - Jag har fått så mycket bra musik från Brasilien så jag kände att det var dags att betala tillbaka, berättar hon för Ulf Elfving. Jag startade därför en insamlig när jag fyllde år så att jag på det sättet kunde tacka för musiken.Vidare berättar hon om hur det gick till när hon portades från en kyrkokonsert med förklaringen att hon hade för sexig röst. Här delar hon med sig av hemligheten bakom rösten och hur hon arbetarmed rösten som sitt starkaste verktyg.Just nu spelas det in en dokumentär om Lill och hennes liv, och hon har planer på att sätta ihop en föreställning om sitt liv och musikens betydelse.

Sanna Nielsen: Jag ville gå till skolan utklädd till någon annan

por Elfving möter

Hon har gått rakt igenom rutan och gjort succé som programledare i Allsång på Skansen. I höst blir det revy på Oscarsteatern i Stockholm.

På tisdag sänds säsongens sista Allsång på Skansen med Sanna Nielsen som programledare. Hon tog sig tid i sittt fullspäckade schema för att gästa Elfving möter. Det blev ett öppenhjärtligt samtal om Melodifestivalen, som hon både ett och varit med och tävlat i hela 7 gånger och livet. Hur det var att växa upp i Bromölla när hon slagit igenom redan som 11-åring. Då gästade hon Ragnar Dahlberg i Café Norrköping och genombrottet var ett faktum.- Det var jobbigt att vara tonåring. Hela skolan mobbade mig och ritade konstiga tecken på bilder av mig. Då ville jag gå till skolan och vara utklädd till någon annan säger Sanna till Ulf Elfving. Nu försöker hon använda sina erfarenheter av mobbing genom att vara aktiv inom BRIS, Barnens Rätt i Samhället.I höst kommer hon åter igen att utmana sig själv, nu blir det revy på Oscarsteatern. Det har jag aldrig gjort förut, ska bli en riktig utmaning. säger Sanna Nielsen.

Marianne Rundström: Vi är våra personnummer i Sverige

por Elfving möter

Marianne Rundström har varit verksam som samhällsjournalist i radio och tv i över fyrtio år. Sedan tjugo år är hon programledare för Gomorron Sverige.

Marianne Rundström debuterar i dagarna med sin bok Passé. Den handlar om Sveriges åldersfixering. I ett öppenhjärtligt möte med Ulf Elfving är det denna gången hon som får svara på frågorna. Det är ett samtal onm varför Sverige är så fixerade vid ålder och att man måste lämna arbetslivet när man fyller 67. - I vissa yrken är man ju på topp när man är 70, säger Marianne till Ulf. Jag är mycket snabbare nu och har en helt annan referensram bakåt och då går det snabbare.Hon fick ett C i upppförande och hon körde spårvagn i Göteborg. Sedan har det blivit radio och tv för hela slanten. Hon berättar här hur det kändes att åka ner till Thailand direkt efter tsunamin, hur berörd hon blev och hur det känns att anta en professionell programledarroll när man måste. Om ett och ett halvt år så tvingas hon att gå i pension från SVT, något hon tycker är diskriminerande och orättvist.

Özz Nûjen: Jag åker till New York när jag behöver sova

por Elfving möter

Han är en av de främsta ståupparna. Han drog mera folk till sin show Stadsministern än vad alla partiledare gjorde när han var i Almedalen under valåret.

Özz Nûjen kan skämta om det mesta högt som lågt. Han drar fulla hus på alla arenor runt om i hela Sverige. Här berättar han för Ulf Elfving hur hans flykt till Sverige såg ut. Det var ett par dramatiska dygn då hans mamma och syskonen flydde över gränserna till Sverige. De flydde över minfält och han kan än känna lukten av hur det var den natten.- Jag var tvungen att vara tyst hela tiden sa mamma strängt, men såklart började jag tokhosta. Det var obehagligt och jag var faktiskt sängvätare i många år efter det, säger Özz.Det är ett möte som är roligt stundtals men också allvarligt och med stor kärlek till sitt land - Kurdistan och Sverige. Möt Özz Nûjen i Elfving möter.

Björn Rosengren: Jag bröt faktiskt ihop efter det

por Elfving möter

Björn Rosengren är mannen har många titlar på sitt visitkort. Näringslivsminister, TCOordförande, entreprenör, Kiviksmedaretare med fler. Har tjänat gott om pengar sedan han slutade med politiken .

Nu har boken om hans liv kommit ut. Mitt i steget heter den och den har han skrivit tillsammans med Johan Hakelius. I Elfving möter får vi möta mannen som fick de stora rubrikerna efter ett porrklubbsbesök för 25 år sedan. - "Jag bröt faktiskt ihop efter det", säger han. Det är värst när det drabbar ens nära och kära. Idag är det mera transparans i samhället, säger han och ger en kort krishanteringskurs. Erkänn direkt och be om ursäkt inget annat finns att göra.Vi får också höra hur det var men pappan som hade ett fruktansvärt humör och vad det betytt för Björn när han nu mycket framgångsrikt rör sig i sociala sammanhang.

Man är som en hockeyfrilla, ibland är man inne och ibland är man ute

por Elfving möter

Johanne Hildebrandt var som en av Sveriges första kvinnliga krigsreporta, pionjär inom sitt område. Nu är hon dragit sig tillbaka till ett hus i skogen där hon mycket framgångsrikt skriver romaner.

Ulf Elfving möter Johanne Hildebrandt. Det blir ett mycket öppenhjärtligt samtal om krig, fred, gudinnor, kärleken och mycket mer. Hon är som första kvinna invald i Kungliga Krigsvetenskapsakademin. Ett stort uppdrag som hon ser som ett stort erkännande. - Det är första gången sedan starten 1796 som en kvinna väljs in här, så det är mycket stort säger Johanne till Ulf i Elfving möter.Men uppväxten i en liten by i Lapplands inland var inte helt problemfri. Hennes mamma födde henne som mycket ung och det fanns ingen pappa registrerad. Det var väldigt besvärligt då på 60-talet och jag fick inte döpas i kyrkan. Utanförskapet gjorde sig påmind också i skolan då ett gäng försökte mobba henne. - Jag tänkte ger de sig på mig nu och jag backar och tar emot - då får jag backa hela livet, säger Johanne. Som då slog jag till dem först. - Det är ett mirakel att jag överlevt i mitt jobb. Jag var naiv och jättemodig säger Johanne. Nu har hon dragit sig undan från krigsfronten, träffat kärleken och bor nära skogen. Jag vill inte bo i en stad där folk går på mitt huvud. Nu filar hon på nästa bok i Valhallatriologin och håller på att starta upp en egen youtubekanal.

Micael Bindefeld: Jag tror att min mamma nästan pussade ihjäl mig och min bror

por Elfving möter

Inte många får komma till Micael Bindefelds mest privata ställe, hans fantastiska sommarhus. I ett möte på hans terrass berättar han om sin kärlek till sin trädgård och engagemanget mot antisemitism.

- Jag har två hemländer. Sverige och Israel. Så skulle det någon gång hända mig något i Sverige eller med min familj eller med andra judar i Europa så har vi nu ett eget land dit vi kan ta tillflykt, och jag kommer att flytta dit säger Micael Bindefeld. - Snart har vi inte några överlevande kvar som kan berätta om Förintelsen. Då blir det ett viktigt generationsskifte och vi måste berätta deras historier, säger Micael Bindefeld. Han startade därför en stiftelse som ska ge stipendier för att möjliggöra projekt med kulturella förtecken. Ulf bjuds på en rundtur i den magnifika trädgården som han skapat själv. Där finns hundratals med pelargoner, mängder med äppelträd som ger honom äpplemust för hela året.  Ett öppenhjärtligt samtal om livet, katterna, biodlingen, kändisfester, resor, barndomen och sitt engagemang med sin egna stiftelse.

"Alla anser sig ha rätt att lägga sig i de överviktigas liv"

por Elfving möter

Elfving möter gastronomen och kulturhistorikern Edward Blom. Här berättar han om midsommartraditioner från förr och fram till nu. Det är typiskt svenskt att alla äter samma sak, säger Edward.

Redan vid 8 månaders åldern fick Edward Blom smak för det där med god mat. Han och hans föräldrar reste runt i Österrike och så skulle det ätas barnmatsburkar som hans mamma hade haft med sig. Men det ville jag inte, säger Edward. Istället gav de mig en wienerschnitzel som de trodde att jag skulle kunna ha som napp, men den var så god så jag åt upp den. Och där startade mitt matintresse.Vidare får vi också historien om hur han bjöd familjen på marinerad åsna. Det blir också ett samtal om övervikt, religion, kärleken och sonen.

Magdalena Ribbing: Jag lärde mig läsa redan som 4-åring för ingen hade tid att läsa sagor

por Elfving möter

Hon är folkvettsexperten som arbetat med hyfs och etikett i över 31 år. Det har blivit flera böcker och hon har räknat ut att hon svarat på runt 65 000 frågor,

I dagens Elfving möter reds det ut huruvida hennes anfader hade något med mordet på Gustaf den III att göra, om han höll i vapnet eller inte.Hon är kvinnan som alltid väcker känslor och som inte alltid tycker om det hon ser på gator och i affären. Under 25 års tid tillhörde hon den beryktade Matpatrullen på Dagens Nyheter och gjorde ett starkt jobb under den tiden de provade olika restauranger.- Jag  skulle aldrig får för sig att fråga någon om den är gravid eller vad och varför någon har den matlådan den har, säger Magdalena.Ja, och hur var det nu med cityshorts i stan, vara eller inte vara? Lyssna på Elfving möter Magdalena Ribbing så får ni svar.

Hans Mosesson: Livet är fortfarande en fest

por Elfving möter

I en inspelning från Bokmässan i Göteborg möter Elfving Hans Mosesson. Det blir ett samtal om livet före och efter reklamtv. Om varför han hoppade av sin marina karriär och vad Nationalteatern betytt.

Hans Mosesson är idag en frilansande skådespelare. Han har rötterna i proggrörelsen och var med om att starta Nationalteatern i Göteborg. de turnerade runt bland skolorna i förorterna till Göteborg. Vi hade en härlig tid tillsammans vi inom Nationalteatern vi gjorde tidsmusik som var som rock´n roll i alla former, säger Hans Mosesson till Ulf Elfving. Nu hoppas han på att den bästa föreställningen och musiken enligt honom själv, Kåldolmar och kalsipper, ska bli film.Under många år förknippades han med rollfiguren Ica-Stig i reklamtv. - När jag slutade med den rollen var det som om proppen dragits ur. - Jag fick hur mycket jobberbjudande som helst berättar han för Elfving. Där han också menar att Ica-Stig förstört hans liv men att pensionen är säkrad. Hör Elfving möter Hans Mosesson i en inspelning från Bokmässan i Göteborg september 2015.

Paret Mannheimer och Apelgren: Hemma skrattar vi så vi får panik

por Elfving möter

I en inspelning från Bokmässan i september möter Ulf Elfving Anna Mannheimer och Peter Apelgren. Aktuella med en bok om att vara gift.

De har kallats Sveriges roligaste par. De gör det mesta tillsammans, de lever tillsammans, jobbar tillsammans och framförallt skrattar tillsammans. Det handlar om  livet, barnen, kärleken och döden i en salig blandning. De kommer från olika bakgrunder, den ena växte upp utan sin pappa och den andra växte upp i en intellektuell miljö med gäster som Olof Palme med fler. Här får vi handfasta råd om allt ifrån hur man uppfostrar tonåringar till hur man inte ska göra när man vill skiljas. Och detta med att tala om döden var väldigt olika i deras familjer.- Min mormor försökte dränka sig, hon klädde på sig sin minkpäls, lade alla sina pengar i väskan sa adjö och vandrade ut i vattnet. Men det var för långgrunt så hon fick vända om och komma upp igen. Då värmde vi lite varmkorv och talade inte mer om den saken, berättar Peter Apelgren i Elfving möter.Elfving möter är inspelad inför publik på Bokmässan den 26 september 2015.

GW Persson: Bert Karlsson var inte intresserad av att jag och Hasse Aro skulle göra musikalisk karriär med Pärleporten

por Elfving möter

Han säger nej till åtta-nio intervjuer per dag. Men Elfving har han älskat sedan "Upp till tretton." - Mina barn ville att jag skulle prata som Ulf för han kunde prata med barn, så därför sa jag ja.

Det är inte många som numera får komma hem till Leif GW Persson. Men i ett exklusivt möte på GWs balkong i en förort till Stockholm bjuds det på stor underhållning och ett mycket öppenhjärtligt samtal om barnen, kärleken, hälsan, spriten , terrorhoten, nya mjukare GW, och vad han använder sina pengar till.Det kunde dessutom ha blivit en musikalisk karriär om inte Bert Karlsson hade stoppad den. Det är hans förkärlek för s k läsarsånger som ligger till grunden för detta. Om nya bokens huvudfigur Lisa Mattei säger han: - " Hon är Evert Bäckströms rena rama motsats och det var dags att ta en paus från denne polisman. Nu är det en smart kvinna som chefar över säkerhetspolisen."  Hans nya bok Bombmakaren och hans kvinna gavs ut den  31 juli 2015.

Katarina Gospic: Vår primitiva hjärna vill kolla mobilen var femte minut

por Elfving möter

Ulf Elfving möter hjärnforskaren Katarina Gospic. Det blir ett samtal om hur hon kom att intressera sig för hur hjärnan fungerar. Redan som fyraåring så tänkte jag mycket på tankar, säger hon. Hur det kom sig och hur hjärnan fungerar och hur vi kan träna den.

Ulf Elfving möter Katarina i ett roligt och lärorikt samtal. Det kommer att handla om hur vi tänker, varför och hur vi kan träna hjärnan bara vi vet hur vi ska göra.Och hur är det egentligen med mobilen. Hur farlig är den. Jag brukar likna mobilen vid en godisskål, lika svårt som det är att bara ta en godisbit på fredagsmyset lika svårt är det att låta blir mobilen.- Den stjäl extremt mycket uppmärksamhet för oss, den tar enormt mycket fokus från det vi egentligen håller på med. Hjärnan har en grundkoppling som gör att vi gillar de snabba belöningarna. Det som händer i hjärnan när vi t ex får ett sms eller någon gillar något på Facebook, är att det aktiveras en belöningsstruktur och då får vi en snabb belönsngsdusch och vi känner att vi vill ha det igen och igen.Vi får också veta hur vi känner för olika färger, vad rött, grönt eller blått aktiverar för känslor i hjärnan och varför. Och så får vi veta varför det är bra att äta bananer.

Jesper och Bosse Parnevik: Vi kallar den The crazy family

por Elfving möter

Far och son Parnevik i en exklusiv intervju i Elfving möter. Båda är kända, båda är pappor och familjen är viktig. Ulf Elfving möter dem hemma hos pappa Bosse på Stora Tuna, Åkersberga.

Far och son Parnevik i ett unikt möte i alla fall i radiosammanhang. För annars ses de varje sommar då Jesper med familj kommer hem och firar semester. Jesper har ett långt liv i den absoluta golftoppen och pappa Bosse var en av de absolut största artisterna i Sverige på 60 och 70-talet. Han var och är imitatör av hög klass. Hur det vara att leva upp med en känd pappa och om hur det är att själv öppna upp dörrarna till sitt privata liv berättar Jesper Parnevik för Ulf Elfving. Jesper och hans fru Mia Parnevik och de fyra barnen bor i en stor lyxvilla i Florida och är med i en realitysåpa som slagit tittarekord. Nu planeras säsong två av Parneviks. Hur det känns för Bosse och familjen att visa upp sig hur det kom sig berättar de för Ulf Elfving.  Vi får också veta vad som menas med det Jespers familj kallar "Bosse-humorn".

Ann Westin: Jag har aldrig varit bättre än vad jag är nu

por Elfving möter

Hon har utsetts till Årets roligaste kvinna tre gånger och kallas av andra ett humoristiskt geni.

I Elfving möter denna vecka berättar Ann Westin om hur hon vid 40 års ålder helt bytte karriär. Hon arbetade som mentalskötare men fick sluta och fick rådet att söka in på Dramatiska institutet. Och resten är historia. Hon är kanske det största kvinnliga namnet på vår humorhimmel just nu. Men vägen dit har också kantats av sjukdom, två gånger har hon drabbats av hjärnblödning. om hur hon tog sig tillbaka berättar hon för Ulf Elfving.I höst kan man se Ann och hennes dotter på Intima Teatern i Stockholm där de tillsammans ska sätta upp en show.

Förbundskapten för U21 Håkan Ericson : Jag lever som i en dröm – men jag börjar att vakna

por Elfving möter

Han är mannen som lever utanför rubrikerna men nu har det vänt. Med besked. U21laget vann ju sensationellt i en otroligt spännande strafssparksförlängning.

Tack vare ett medvetet och fokuserat arbete med att bygga upp sitt landslag vann de guld på fotbolls EM. Här berättar han om hur de lyckades ta sig hela vägen fram. Han har erfarenheter från att både bli sparkad som fotbollstränare och hur det känns att gå in i väggen och att ta sig tillbaka igen. Han är son till den legendariska GeorgÅby Ericson som var aktiv som förbundskapten och tränare i Norrköping på 70-talet.

Fredrik Eklund: Vi börjar med en flicka. Jag hör storken skrika, flaxa, jag kommer!

por Elfving möter

Han är stjärnmäklare i New York, dokusåpaskådis och snart blir han och hans man Derek snart föräldrar. Om allt och hur det började berättar han i Elfving möter.

- Jag tror att allting kommer att förändras nu när vi snart får hem vår flicka. Jag har redan nu börjat gå ner i arbetstid. Jag välkomnar en ny fas i mitt liv säger Fredrik. Dessutom talar han om nyheten att han redan skriver på en bok om sitt pappaskap. Den går under arbetsnamnet  The Daddyproject, " Pappaprojektet.Och den handlar om hans resa om att bli pappa och mina minnen som barn själv.- Redan som 5- åring bestämde jag mig för att jag skulle sätta någon slags rekord i julkalenderförsäljning. Så jag drog de där kalendrarna på en pulka genom Akalla och knackade dörr . Jag tog på mig en gullig stickad tröja som min mormor hade stickat.  Så jag satt och lyssnade framförallt på äldre damer. Jag ville vinna. Jag knackade på dörren och så log jag jättebrett och sa: - Nu är jag här! Jag blev nog det där barnbarnet som inte hade tid att komma.Och såklart vann han tävlingen och blev etta i julkalenderförsäljning. -  Ett leende vinner över alla, säger Fredrik Eklund till Ulf Elfving.

Elise Lindqvist: Jag var fem år när jag blev sexuellt utnyttjad första gången

por Elfving möter

Hon är Ängelen på Malmskillnadsgatan eller Morsan som tjejerna på gatan också kallar henne. Elsie växte upp under svåra förhållande och livet har kantats av sexuella övergrepp och blandmissbruk. Men så en dag kom vändningen.

Ulf Elfving möter Elise Lindqvist hemma i ett otroligt ombonat hem i en söderförort till Stockholm. I ett mycket starkt samtal berättar hon om hur allt startade och hur hon i många år levde som oälskat barn som utsattes för flera vuxnas sexuella övergrepp. - Jag gick in i mig själv och började skada mig. Jag bet mig i tungan, rev och nöp hårt, hårt, idag vet jag att det kallas för självskadebeteende.Det är stundtals väldigt svåra minnen som Elise berättar om i dagens program. Men vid 58 års ålder så hände något. Hennes syster använder sitt civilkurage och ser till att Elise får hjälp.Idag har hon varit fri från allt missbruk i 20 år. Varje fredag så samlar hon ihop sitt team och besöker de prostituerade på Malmskillnadsgatan. Det har hon gjort nu i 19 år. Varje fredag - samma ritualer med hjälp av andra frivilliga.Hennes högsta önskan är att kunna hjälpa så många kvinnor som möjligt och att få en herrgård till dem där de kunde utbilda sig och få behandlingar för att bli drogfria.Hör hennes gripande berättelse om hur hon, Ängelen på Malmskillnadsgatan,  gör skillnad för de utsatta kvinnorna.

Lasse Lönndahl: Jag fick tusentals med beundrarbrev i veckan – och jag svarade på vartenda ett

por Elfving möter

Han är kallad Sveriges eviga tonåring. Han är en av våra mest firade artister genom tiderna. Nu i augusti fyller han 87 år. I en exklusiv intervju träffar Ulf Elfving den evigt unge Lasse Lönndahl.

Han slog igenom på sin mammas bakgård på Hälsingegatan. Där underhöll han grannarna med sin skönsång. Sedan blev det Stockholms gosskör. Han jobbade som bokhandelsbiträde i sin ungdom och på en rast spelade han in Tangokavaljeren. Det blev den och ett flertal stora schlagermelodier genom åren. Hans egen favorit är "Piccolissima Serenata" och det han tyckt bäst om i sin karriär är att sjunga operett.Han berättar öppenhjärtligt om sina framgångar och även om de mörka sidorna av livet. Han förlorade sin dotter Malin i början på 1970-talet, vilket påverkat honom starkt. Och att hans pappa lämnade familjen vid tidiga år och han växte upp tillsammans med sina tre bröder med sin starka ensamstående mamma som betytt mycket för honom. Nu sjunger han inte längre men delar ut stipendier till begåvade musikstuderande, något som ligger honom mycket varmt om hjärtat.

Zara Larsson: Folk kanske tycker att jag har hybris - men jag bryr mig inte så mycket

por Elfving möter

I dagens Elfving möter träffar Ulf den yngsta Sommarprataren genom tiderna. Hon utsågs också i veckan till den mest betydelsefulla svensken på twitter.

Zara Larsson är tjejen som vid 15 års ålder slog igenom med låten Uncover. Nu ligger världen för hennes fötter.- Jag har alltid vetat att jag ska bli något stort. Jag älskar uppmärksamheten. Folk kanske tycker att jag har hybris men jag bryr mig inte så mycket.Eftersom hon inte är myndig så får mamma följa med på alla resor och turnéer. Det är så skönt att ha mamma med sig säger Zara. Och om hon skulle bli miljardär idag så skulle hon renovera färdigt badrummet hemma i Tallkrogen.

Michael Nyqvist: Jag får väl mina jobb för att de vill ha någon som pratar baklänges

por Elfving möter

Michael Nyqvist är skådespelaren från Stockholm som slagit igenom stort i Hollywood och i hela världen. Nu är han hemma ett par veckor innan det bär iväg till Dublin för inspelning av en ny storfilm.

 I höst kan vi se honom på vita duken tillsammans med Emma Watson, känd från Harry Potterfilmerna. Han är hemlighetsfull om sina kommande projekt, det ingår i dealen med storbolagen att man inte får avslöja vad och var man spelar in. - Det har med säkerhet att göra, berättar Michael för Ulf Elfving. Michael bjuder hem Ulf Elfving till sitt kök på söders höjder. Det blir ett samtal om familjen, filminspelningar, karriären, Lars Norén och om hur det kom sig att han bjöd sina gäster på en fimp i den hemmagjorda pastan. Och om hur hans syn på sin yrkesroll förändrats.-  Jag har blivit mycket försiktigare med min säkerhet sedan jag fick mina revben sönderslagna av Tom Cruise och sedan jag fick mitt huvud nästan helt ituslaget under en olycka på en filminspelning  för ett och ett halvt år sedan. Tack vare en fantastisk plastikkirurg, han som fixade Elizabeth Taylors tits, så klarade jag mig med bara ett ärr som ger mig lite attityd, sexigt på något sätt, säger Micke i en öppenhjärtlig intervju hemma i sitt kök på Södermalm i Stockholm..

Claes Malmberg: Visst är det så att jag sålde mig för pengar, det kan jag inte säga annat

por Elfving möter

Claes Malmberg har lämnat sitt vilda liv, efter en del upp och nedgångar är han nu stabil i sig själv. I ett öppenhjärtligt samtal med Ulf Elfving berättar han om varför han nu tackat ja till att skriva sina memoarer, om sina äktenskap, om sin pappa som söp ihjäl sig och om hur han själv kom ut ur sitt eget missbruk. Det bjuds på minnen av Ronny Jönsson tiden fram till hur han idag reser runt med sin egen show En kväll med Claes Malmberg. Det blir också en del snack om glädjen över att i sommar få spela teater tillsammans med Jan Malmsjö, som debuterar i Charleys tant på Gunnebo slott. - Det är en dröm för mig att få jobba tillsammans med honom, det är min största idol, säger Claes Malmberg. Det handlar också en hel del om varför vi älskar att hata hans rollfigur Ewert Bäckström som nu dyker upp i SVT under julhelgen. - Fördelen med skilsmässorna är i alla fall att jag fått exakt de barnen jag ville ha, säger Claes Malmberg som har fem barn med fyra kvinnor. Elfving möter gör nu ett uppehåll. Men till sommaren är Ulf Elfving tillbaka med nya spännande gäster.

Charlotte Perrelli: I sommar blir det bröllop och fest i tre dagar

por Elfving möter

Ulf Elfving möter dansbandsdrottningen som blev Melodifestivalvinnare och som nu gör succé i musikalen Evita. Det handlar om uppväxten i Småland, om livet på landet men också om hennes andliga sida och om hur hennes son blev frisk efter att hon kontaktat en "klok gubbe" som kunde spå i personnummer. Hon avslöjar också sin hemliga talang, att hon är utbildad gitarrist och att hon undervisade barn i klassisk gitarr. Men hon lät fåfängan ta över och naglarna fick växa och ställde undan gitarren. Hon berättar också för Ulf Elfving om hur hon mötte sin blivande man och om det stundande brölloppet. - Tänk att få vara med om det igen det trodde jag aldrig. Vi har varit gifta både jag och Anders så vi vill göra någonting som inte blir en upprepning. Så vi gifter oss utomlands det blir nog i Europa kanske i Frankrike. Det blir i sommar och det blir fest i tre dagar säger Charlotte Perrelli i Elfving möter.

Lottie Knutsson: Balans i livet, vad är det? Jag har aldrig träffat någon som har det.

por Elfving möter

Lottie Knutsson är kvinnan som trollband, lugnade och upplyste oss under tsunamin för 10 år sedan. I Elfving möter berättar hon om flodvågskatastrofen, det egna sammanbrottet, livspusslet och om varför hon tycker att det militära ledarskapet är en förebild. Det handlar också om hur det känns att ligga under vattenytan och leta efter Nemo. Hon drabbades själv av en egen kris , ett slags sammanbrott på en flygresa i början på detta år. - Jag började kallsvettas, hyperventilera och tappade känseln i händer och fötter. Flygvärdinnan tog hand om mig , jag fick andas i spypåsen och det lugnade ner mig. Det var en obehaglig situation att jag tappade kontrollen. Blev så rädd, rädd för att bli rädd och för att tappa kontrollen. Det hände i början av mitt arbete av boken. Det var säkert kroppen som knackade ihop helt enkelt, säger Lottie Knutsson i Elfving möter. I år är det 10 år sedan tsunamin, och nu har Lottie Knutsson skrivit en bok om sina erfarenheter om krishantering och ledarskap. - Min chef Johan grät mycket under tsunamin och det var rörande att se. Vi reagerar ganska lika. Man försökte ha distans. Men då och då var det en liten berättelse som sipprade igenom om något människoöde och om man var oförberedd så reagerade man. Det kan jag fortfararande göra när jag hör om enskilda öden.

Terese Christiansson: Jag är en empatijunkie!

por Elfving möter

Terese Christiansson är utrikeskorrespondent i Expressen och vi har sett henne i Korrarna på TV4. Hon mottog årets frilandspris med motiveringen: " Terese Christiansson har lyft utrikesjournalistiken till nya höjder, och är ett föredöme för alla som vill bli utrikeskorrespondenter." Hur det hela började, vad som driver henne och hur hon ser på farorna och säkerheten i sitt arbete som utrikeskorrespondent berättar hon för i söndagens Elfving möter. - Jag letar efter berättelser i utsatta områden, säger Terese. Samtalet handlar också om hur hon ser på mordet på Sveriges Radios utrikeskorrespondent Nils Horner. Nils var en nära vän till henne och de hade träffats en del i Kabul. - Man vill nog faktiskt inte lösa mordet på Nils Horner säger Terese. Varför man inte trycker på en lösning är svårt att förstå. Det finns bra spaningsbilder på de misstänkta mördarna, och jag tycker det är det är bra att Sveriges Radios VD Cilla Benkö ber regeringen att lyfta frågan för att det ska hända något. Allt är viktigt så det spelar stor roll vad Sveriges regering tycker. Det finns två grupper inom utrikesjournalistiken , de som söker adrenalin eller empati. Jag är av den senare sorten. Det här ska ut till vilket pris som helst, men det finns risker i det sättet att arbeta också. Om detta och hur hon hämtar kraft i den skånska myllan hör vi i Elfving möter på söndag.

KG Hammar: Förälskelsen slog ner som en bomb i mitt liv

por Elfving möter

Söndagen efter Allahelgona är Ulf Elfving i Lunds Domkyrka och möter f d ärkebiskopen KG Hammar. Samtalet kommer att handla om allt ifrån synen på Gud, kyrkans roll idag, Halloweenfirande, till hur det kändes att förlora sin hustru i sjukdom efter över 40 års äktenskap. - Vi levde i en tät relation och då blir det väldigt tomt när den upphör och det hade jag inte väntat mig. Jag var van vid att diskutera vad dagen hade inneburit och då fanns det ingen där att dela upplevelserna med. Det var en enorm tomhet. Vi är alla människor i de djupa existentiella frågorna, det finns inga genvägar. Jag trodde att jag var förberedd men det var jag inte. Om nya kärleken: - Jag hoppades på djupare vänskap lite här och där. Men jag trodde inte att jag skulle bli förälskad en gång till det slog ner som en bomb i mitt liv. Jag värjde mig, jag blev nästan lite skrämd över mitt eget sätt att reagera. Det fanns inte på min mentala karta att jag skulle bli förälskad en gång till - men så blev det. Det tog mig ett år innan jag bejakade att vi lever bara här och nu och ska inte behöva ta in en massa reservationer. Det hör till saken att hon är yngre än vad jag är och det var åldersskillnaden som gjorde att jag tyckte att jag var för gammal. Men det tyckte inte hon, hon såg inte det. Och nu blommar kärleken, säger en leende KG Hammar i Elfving möter.

Börje Ahlstedt: Jag var bäst på scenen när jag hade 41 graders feber

por Elfving möter

Han har stått på Dramatens scen i över 50 år och är nu fyllda 75. Nu har han dragit sig tillbaka och försöker ta vara på livets ögonblick och tittar framåt. Teater sätter han inte gärna sin fot på och absolut inte på Dramaten. Just nu ser vi honom som Fader Fouras i Fångarna på fortet. Han har gjort närmare 125 roller på scenen men är bara nöjd med en fyra fem rollgestalter. - Jag var lysande som Macbeth och som morbror Carl i Fanny och Alexander. Men hur var det med hans berömda fisen, var det han själv eller hur gick det till? För Ulf Elfving berättar han hur själva ljudet skapade. - Jag var som allra bäst när jag hade över 41 grader i feber och spelade en stor roll på Dramaten. Jag hade då ingenting att försvara jag gick bara in och levererade repliker, så enkelt och så rent och så snyggt. Då sade mina kamrater på scenen att jag aldrig varit så bra. Man tar sin själ och lägger fram den till sina medspelare och det blev naket och riktigt bra. Och när jag mår så där förskräckligt bra och tycker att livet leker, då går det ofta åt pipan.

Anna Serner: Det höll verkligen på att gå i tusen bitar

por Elfving möter

Ulf Elfving möter Filminstitutets VD Anna Serner. I ett öppenhjärtligt samtal berättar hon om sina värstingår i tonåren, hur det kunde gått riktigt illa. Jag rökte, drack, sniffade och provade allt. Många av mina ungdomsvänner lever inte idag. Vändpunkten kom när hon som 17åring förlorade sin pappa. Hon utbildade sig till jurist och var under några år VD för Reklamförbundet. Hon berättar om sitt engagemang i jämlikhetsfrågor och kampen mot sexistisk reklam i det offentliga rummet. -Jag hade nog förväntat mig att livet i filmvärlden hade varit lite mer glamour. Ibland hinner jag inte ens se några filmer när jag är ute och representerar på filmfestivaler i hela världen.

Om framtidsstress, lycka och att besöka en kannibal i Japan

por Elfving möter

I en inspelning från Bokmässan i Göteborg möter Ulf Elfving ekonomiprofessorn och författaren Micael Dahlen.

Det är ett samtal om varför han fascineras av massmördare och vad det var som gjorde att han blev helt folkskygg efter att ha skrivit boken ”Monster”. Under ett år reste han  runt i världen för att möta 5 massmördare/monster. En japansk kannibal, en skolskjutare, en dansk demon och en mormorsgestalt som hade ett hem för äldre som hon sedan gödde upp och grävde ner i trädgården. För att förstå varför dessa människor blir så omtyckta och får en massa brev berättar han att massmördaren Charles Manson satte om sin post till Micael. Det var de mest märkliga saker som kom till den överfyllda brevlådan, färgkritor, underkläder, Donna Summers samlade hits och peelinghandskar för att nämna några. Han utvecklar också för Ulf Elfving vad det är som gör att vi fascineras av dessa monster.  Han berättar också om vad nyckeln till lycka är och om att vi människor bara har en förmåga att vara lyckliga i högst tre månader.

Vanna och Göran Rosenberg: Vi är väldigt stolta över varandra

por Elfving möter

I veckans Elfving möter får vi möta Göran och Vanna Rosenberg. I ett öppenhjärtligt samtal mellan far och dotter avhandlas livet, barndomen, religion, det judiska arvet, judisk humor och hur de i perioder varit långt ifrån varandra men också om hur nära de nu står varandra och hur farmor är kärnan i deras familj. - I många år av mitt liv har jag saknat min pappa säger Vanna. Det var en tidig skilsmässa och Vanna bodde hos sin mamma medans pappa Göran fick jobb som utrikeskorrespondent. Då satt lilla Vanna hemma och vinkade till sin pappa genom tv-rutan. Men det är historia och numera umgås far och dotter så mycket som det går. Och när Vanna under några år hade det jobbigt var det pappa Göran som hjälpte och stöttade henne. Vi träffar dem i ett möte precis innan pappa Göran ska åka till Oxford för att vara gästforskare. Vanna stannar på Stockholms Stadsteater för att förbereda en föreställning om Ulla Billquist.

Fredrik Skavlan fick tjata på Maria Bonnevier för att få ett barn

por Elfving möter

Han ger inte många intervjuer Fredrik Skavlan. Men här gör han ett undantag, med skräckblandad förtjusning bjuder han in Ulf Elfving till det allra heligaste arbetsrummet där två redaktioner i Norge och Sverige jobbar tillsammans på ett mycket speciellt sätt. Ulf möter Fredrik Skavlan på hans kontor i Oslo. En solig dag och det arbetas för fullt med premiärprogrammet som sänds fredagen den 19 september. Hemlighetsmakeriet är enormt men ví lyckas dra ur honom en av gästerna, det kommer att handla om MMA i premiärprogrammet, den omdiskuterade kampsporten. Mycket öppenhjärtligt berättar han om hur det känns att få kritik, att hans första program refuserades . - Jag gjorde mitt första talkshowtest för NRK i mitten av 90-talet, och det gick så dåligt så NRK funderade på att ta bort mig. Anledningen var att de ville skydda mig mot mig själv. Ja, det var jättedåligt säger en numera rutinerad Fredrik Skavlan till Ulf Elfving. Han berättar också om glädjen att finna kärleken i Maria Bonnevier och hur han fick tjata på henne att få ett barn och bilda familj.